AA
Taaldiscriminatie bij aanwervingen binnen de EU

Uit het antwoord van de Commissie op mijn vragen E-2901/01 en E-2944/01 blijkt dat zij het bedrijf East West Consulting (EWC), dat als opdracht had de selectieprocedure te doen voor de aanwerving van medewerkers voor het TACIS-programma van de Europese Commissie, op de vingers heeft getikt omdat het in zijn advertentie voor de functie bewoordingen had gebruikt met een ‘ongepast karakter’. Het betrof hier de uitdrukkelijke vraag naar Engelse moedertaalsprekers. “Deze blijkbaar discriminerende bewoording had beter geformuleerd moeten worden om duidelijk te maken dat een goede beheersing van een bepaalde taal een vereiste voorwaarde was voor de vacature.”
In een antwoord aan een geïnteresseerde meldt ook de Raad voor Gemeenten en Regio’s in Europa dat hij voortaan zal adverteren met ‘een moedertaalspreker of iemand met gelijkwaardige kennis’.
Walter Schwimmer, de Secretaris Generaal van de Raad van Europa, laat in een e-postbericht weten dat hij navraag heeft gedaan over hoe andere internationale organisaties communiceren wanneer zij op zoek zijn naar ‘native speaker posts’. ‘De meeste andere internationale organisaties gebruiken uitdrukkelijk de term ‘mother tongue’ voor functies waar dit nodig is.’ Voortaan zal de Raad niettemin volgende omschrijving gebruiken: ‘moedertaal of de belangrijkste taal van onderwijs’.

1) Deelt de Commissie mijn mening dat de aanpassing van het woordgebruik niet meer is dan een opsmukoperatie en weinig doet aan de kern van de zaak?
2) Weet de Commissie dat bladen als The Bulletin en European Voice jaarlijks enkele honderden vacatures publiceren waarin uitdrukkelijk (!) wordt gezocht naar Engelse moedertaalsprekers.
3) Weet de Commissie dat, naast anderen, ook Videowatch - de producent van audiovisuele realisaties die opereert in de radio- en TV-studio’s van de Europese Commissie in Brussel - recent ook een ‘English mother tongue’-secretariaatsmedewerker heeft aangeworven? Hoe heeft zij daartegen opgetreden? Zo neen, waarom niet?
4) Erkent de Commissie dat ondernemingen die Engelse moedertaalsprekers wensen aan te werven werkzoekenden uit 13 lidstaten van de Europese Unie discrimineren? Zo neen: is het oordeel van de Commissie dan niet in strijd met de Europese wetgeving? Zo ja: welke acties zal de Commissie ondernemen om de discriminaties ongedaan te maken?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?