AA
Strategische petroleumvoorraden

Overeenkomstig de Gemeenschapswetgeving zijn de lidstaten verplicht om minimumvoorraden ruwe aardolie en/of aardolieproducten in opslag te houden. Ter nakoming van deze communautaire verplichting verplichten de regeringen van de lidstaten de petroleummaatschappijen om te allen tijde een strategische voorraad van negentig dagen aan te houden. De petroleumindustrie wordt door de regeringen vergoed voor de opslag van deze strategische reserve. In België bijvoorbeeld bedraagt deze tegemoetkoming ongeveer drie miljard BEF per jaar.

Volgens persberichten heeft de petroleumindustrie de afgelopen maanden, die gekenmerkt worden door een hausse van de aardolieprijzen, op grote schaal goedkope aardolie uit deze strategische reserves met superwinsten verkocht.

Kan de Commissie mededelen of zij exacte gegevens heeft over het niet-naleven van de verplichting tot het aanleggen van strategische reserves en of zij wetgevingsinitiatieven overweegt om i) effectieve sancties voor dergelijke niet-nalevingen in te stellen en ii) te verhinderen dat in tijden van lage prijzen opgekochte en opgeslagen brandstof bij een speculatief vrijgeven van dergelijke reserves voor een veelvoud van de werkelijke, oorspronkelijke prijs wordt verkocht, maar integendeel wordt aangewend om de prijshausse af te remmen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?