AA
Situatie Tsjetsjeense vluchtelingen in Georgië (Schriftelijke vraag E-2077/05)

In Georgië gingen recent Tsjetsjeense vluchtelingen in hongerstaking om te protesteren tegen de manier waarop zij worden behandeld. De vluchtelingen klagen vooral over een gebrek aan respect van UNHCR Georgië, dat zich vertaalt in minder goede opvang en vooral ook in het vrijwel totaal gebrek aan kansen om Georgië te verlaten volgens een programma dat werd opgezet vanwege de armoedige situatie in het land. Klaarblijkelijk wordt hierbij voorrang gegeven aan personen die geen Tsjetsjeen zijn.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie van de Tsjetsjeense vluchtelingen in Georgië waarbij basishulp zou worden geweigerd?

Heeft zij weet van mistoestanden waarbij niet-Tsjetsjenen de voorkeur zouden krijgen boven Tsjetsjeense vluchtelingen wanneer het erom gaat Georgië te kunnen verlaten?

Is de Commissie bereid om extra steun te geven aan de Georgische overheid opdat deze de steun kan aanwenden voor een menswaardige opvang van vluchtelingen?

Zal zij er bij de Georgische overheid op aandringen om niet langer invoerrechten te heffen op humanitaire goederen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS FERRERO-WALDNER (18 juli 2005)

De Commissie is ervan op de hoogte dat duizenden Tsjetsjeense vluchtelingen in Georgië verblijven. De meesten van hen bevinden zich in de Pankisikloof, waar de situatie precair is. Volgens recente berichten van onze humanitaire deskundigen ter plaatse worden de Tsjetsjeense vluchtelingen in Pankisi niet achtergesteld bij de humanitaire hulpverlening. Los daarvan hebben de eisen van de hongerstakers naar verluidt onder meer betrekking op de status van die vluchtelingen, zoals ook het geval blijkt geweest te zijn bij een soortgelijke actie van Tsjetsjeense vluchtelingen in Azerbeidzjan in februari 2005. Het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) is de belangrijkste organisatie om te helpen bij en te onderhandelen over een oplossing voor de status van de vluchtelingen, maar de uiteindelijke beslissing berust bij de Georgische autoriteiten. De Commissie is van mening dat humanitaire hulp overal ter wereld moet vrijgesteld zijn van invoerheffingen of andere belastingen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?