AA
Secretaris-generaal van de Europese Scholen (Schriftelijke vraag E-4921/05)

*** Deze vraag werd gezamenlijk ingediend met Umberto Guidoni (GUE/NGL), Herbert Bösch (PSE) en Jan Mulder (ALDE) ***

Kan de Commissie bevestigen dat ze om een audit van het kantoor van de secretaris-generaal van de Europese Scholen heeft gevraagd?

Zo ja, is het juist dat de secretaris-generaal van de Europese Scholen geen toelating heeft gegeven voor een dergelijke audit?

Indien dat inderdaad het geval was, heeft de Commissie een verklaring gekregen voor de weigering van de secretaris-generaal en, zo ja, wat heeft de secretaris-generaal als reden aan de Commissie opgegeven?

Welke maatregelen is de Commissie van plan te treffen om ervoor te zorgen dat een dergelijke audit kan worden uitgevoerd?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KALLAS (20 februari 2006)

De Commissie heeft bij schrijven van 15 november 2005 van de Directeur-generaal van het Directoraat-generaal Personeelszaken en Algemeen Beheer gericht aan de Secretaris-generaal van de Europese Scholen, inderdaad gevraagd of haar diensten een audit kunnen uitvoeren van het Bureau van het Secretariaat-generaal van Europese Scholen. Met deze audit zou kunnen worden voldaan aan de eis van een goed financieel beheer, daar de bijdrage van de Commissie voor 2004 81% van de begroting van het Bureau van de Europese Scholen bedraagt.

De Commissie ondersteunt haar verzoek met de volgende argumenten:

- Artikel 274 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en artikel 27 van het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen preciseren dat "de Commissie (…) de begroting uitvoert (…) onder haar eigen verantwoordelijkheid, met het beginsel van goed financieel beheer".

- Artikel 60, lid 1, van dit Financieel Reglement bepaalt dat de Algemeen Directeur, als gedelegeerd ordonnateur "belast is met het innen van de ontvangsten en het verrichten van de uitgaven overeenkomstig het beginsel van goed financieel beheer en instaat voor de wettigheid en regelmatigheid ervan".

- Het huidige Financieel Reglement van de Europese Scholen bepaalt dat er specifieke controleorganen moeten zijn, namelijk de Financieel Controleur van de Europese Scholen en de Rekenkamer van de Europese Gemeenschappen. De Rekenkamer heeft zich de afgelopen paar jaar alleen uitgesproken over de betrouwbaarheid van de door deze kamer onderzochte boeken en de onderliggende wettigheid en regelmatigheid, nadat de boekhouding werd onderzocht van een aantal scholen en, de afgelopen twee jaar, van het Bureau.

Bovendien heeft de Raad van Bestuur van de Europese Scholen tijdens zijn bijeenkomsten van 28 en 29 april 1992 weliswaar besloten dat de taken van intern controleur niet konden worden gecombineerd met die van Financieel Controleur, en dat met ingang van die datum alleen de functies van Financieel Controleur, zoals deze zijn beschreven in het Financieel Reglement van de Europese Scholen zouden kunnen worden vervuld, maar is tot op heden nog geen enkel besluit genomen omtrent het creëren van de functie van intern controleur voor de Europese Scholen.

- In zijn antwoord van 22 november 2005 heeft de Secretaris-generaal van de Europese Scholen voorbehoud geuit ten aanzien van het voorstel van de Commissie waarbij hij betoogde dat het Financieel Reglement van de Europese Scholen niet bepaalt dat er een audit moet worden uitgevoerd door de diensten van de Commissie en dat de Raad van Bestuur van de Europese Scholen moet worden geraadpleegd alvorens een audit plaatsvindt. De Secretaris-generaal van de Europese Scholen heeft het verzoek van de Commissie dan ook voorgelegd aan de Raad van Bestuur tijdens de bijenkomst van 31 januari 2006.

- De Commissie heeft tijdens de bijeenkomst van de Raad van Bestuur van de Europese Scholen op 31 januari en 1 februari 2006 haar verzoek om haar diensten een audit te laten uitvoeren, herhaald. Helaas kon dit punt niet worden behandeld in de loop van de twee dagen van de bijeenkomst van de Raad van Bestuur, hetgeen de Commissie ten zeerste betreurt. Het Voorzitterschap en de Secretaris-generaal zijn voornemens gebruik te maken van een schriftelijke procedure om de Raad van Bestuur in deze kwestie om advies en een besluit te vragen. Op langere termijn zal de Commissie gebruik maken van haar bilaterale contacten met het Bureau van het Secretariaat-generaal van de Europese Scholen om wijzigingen voor te bereiden van het Financieel Reglement van de Europese Scholen teneinde een tekst te kunnen opstellen die in overeenstemming is met de normen op het gebied van de controle zoals deze zijn vervat in het Financieel Reglement van de Europese Gemeenschappen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?