AA
Schriftvervalsing door coördinator van het SENSUS-project

Het SENSUS-project, de opvolger van Aventinus, tracht een informatie-uitwisselingsprogramma te ontwikkelen voor de Europese politie- en inlichtingendiensten. SENSUS wordt gesubsidieerd door de Commissie. De coördinatie is in handen van Stephan Bodenkamp. Een vonnis van een Münchense rechtbank (20 december 2000) leert dat Stephan Bodenkamp eigenlijk Christoph Klonowski heet en voor de Duitse staatsveiligheid werkt. Hij werd veroordeeld wegens schriftvervalsing in het kader van het SENSUS-project.

Waarom heeft de Commissie ondanks de haar meermaals verstrekte informatie over de handelswijze van Stephan Bodenkamp/Christoph Klonowski, waaronder een afschrift van het vonnis van een Münchense rechtbank, geen gerechtelijke of andere stappen gezet om klaarheid te scheppen in dit dossier? Zal de Commissie alsnog alle mogelijke stappen zetten om klaarheid te scheppen in dit dossier, met inbegrip van juridische acties?

Antwoord

Het zal de geachte vraagsteller bekend zijn dat het bij SENSUS gaat om een project in het kader van het programma Telematicatoepassingen uit hoofde van het vierde kaderprogramma inzake onderzoek en technologische ontwikkeling (O&TO). Het betreft de behoeften van politie- en inlichtingendiensten op linguïstisch gebied en reikt instrumenten aan waarmee binnenkomende teksten die in vreemde talen zijn opgesteld, kunnen worden geanalyseerd en derhalve sneller en beter kunnen worden geïnterpreteerd. Het project richt zich vooral op illegale immigratie en drugssmokkel als mogelijke toepassingsterreinen.

Zoals het geval is met alle onderzoeksprojecten voor gezamenlijke rekening is de Commissie verantwoordelijk voor het correcte gebruik van de communautaire middelen die voor de uitvoering van de taken ter beschikking worden gesteld en voor het bereiken van de in het contract beoogde resultaten.

Zoals bij alle andere projecten wordt zorgvuldig toegezien op de vorderingen die met betrekking tot SENSUS worden gemaakt. De verantwoordelijke ambtenaren van de Commissie en onafhankelijke externe deskundigen die het project bij verschillende gelegenheden uitvoerig hebben beoordeeld, waren tot dusverre tevreden over de resultaten van het project en over het technische beheer van het project door AfA.

De Commissie heeft nota genomen van het vonnis tegen de heer Bodenkamp, maar de geachte vraagsteller zal er begrip voor hebben dat onze instelling geen commentaar geeft op een vonnis van een rechtbank.

Op verzoek van het voor de informatiemaatschappij bevoegde lid van de Commissie heeft het Directoraat-generaal informatiemaatschappij van de Commissie het initiatief genomen tot een interne evaluatie van het beheer van het SENSUS-project teneinde te beoordelen of verdere actie wellicht noodzakelijk is. De Commissie zal de situatie verder op de voet blijven volgen en beklemtoont dat ze juridische stappen zal ondernemen indien dit noodzakelijk is ter bescherming van de communautaire belangen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?