AA
Russische wetgeving met betrekking tot religieuze groeperingen (Schriftelijke vraag E-3428/06)

De aanpassingen die de Russiche Federatie eind vorig jaar heeft doorgevoerd in haar wetgeving rond NGO's zijn al herhaaldelijk aangekaart en bekritiseerd. Ondanks de aanhoudende kritiek op deze bijzonder restrictieve wetgeving, heeft men in dezelfde lijn nu ook enkele amendementen voorgesteld die de religieuze vrijheid in Rusland sterk zullen inperken. De nieuwe amendementen zijn ontworpen om de staat een nog grotere controle te geven over het religieuze leven. De Federale Registratie Dienst krijgt een de facto monopolie op het inschrijven van nieuwe en bestaande religieuze groeperingen, dit alles gebaseerd op een vage en arbitraire wetgeving en onderworpen aan weinig of geen externe controle. In de praktijk zal dit vooral voor religieuze minderheden bijzonder nadelig zijn. De nieuwe voorstellen getuigen van weinig respect voor belangrijke Europese waarden als godsdienstvrijheid en tolerantie, en staan haaks op de overeengekomen beginselen van de Russische-Europese samenwerking.

Is de Raad hiervan op de hoogte, gaat hij ermee akkoord en hoe zal hij zijn conclusies overbrengen aan de Russische Federatie?

***

ANTWOORD VAN DE RAAD (25 september 2006)

De Raad is zeer bezorgd over de nieuwe wetgeving inzake niet-gouvernementele organisaties in de Russische Federatie. Vóór de aanneming ervan zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat deze wetgeving zou overeenstemmen met Europese en internationale verplichtingen, met name wat betreft de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, waartoe Rusland, als lid van de Raad van Europa, zich heeft verbonden.

Hoewel de ontwerp-wetgeving ingrijpend werd gewijzigd na de bemoeienis van de Raad en van andere internationale partners, voldeed de tekst die uiteindelijk werd aangenomen volgens de Raad niet aan essentiële normen inzake mensenrechten.

Sedert de aanneming van de wetgeving zijn de resterende zorgpunten van de Europese Unie mede¬gedeeld aan de Russische autoriteiten. In antwoord daarop, hebben Russische gesprekspartners, zowel op politiek als op ambtenarenniveau, verzekerd dat bij de uitvoering van de wetgeving de internationale verbintenissen van Rusland volledig zullen worden nagekomen.

De Raad volgt de uitvoering van deze nieuwe wetgeving derhalve op de voet. In dit verband deelt de Raad beslist de bezorgdheid van het geachte parlementslid met betrekking tot de vrijheid van godsdienst, en deze kwestie zal, als onderdeel van genoemd toezicht, nauwlettend worden gevolgd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?