AA
Richtlijn 1999/74/EG betreffende de bescherming van legkippen

Uiterlijk op 1 januari 2002 moet België voldoen aan de Europese richtlijn 1999/74/EG. Deze regelt de minimumnormen voor de bescherming van legkippen en heeft tot doel de legkippen te laten huisvesten, voederen en verzorgen op een manier die optimaal is afgestemd op hun fysiologische en ethologische behoeften.
Deze richtlijn laat ruimte open voor in eerste instantie drie systemen. Die vervangen de klassieke, dieronvriendelijke legbatterij.
Nog tot 1 januari 2012 kunnen kooien worden gebruikt met een maximale beschikbare kooioppervlakte van 550 cm2. De bouw en de ingebruikname ervan is al verboden vanaf 1 januari 2003.
Een tweede mogelijkheid is de zgn. 'verrijkte kooi', opgenomen in hoofdstuk III van de richtlijn. De verplichte beschikbare kooioppervlakte is daarbij 750 cm2 per kip.
Het derde systeem dat de richtlijn voorstelt is nog meer gericht op het comfort en welzijn van de legkippen. Dit zgn. 'alternatieve systeem' biedt de kippen de mogelijkheid te scharrelen. Alle nieuw gebouwde, verbouwde of voor het eerst in gebruik genomen houderijvoorzieningen moeten vanaf 1 januari 2002 voldoen aan de eisen van hoofdstuk I van de richtlijn.
Duitsland heeft inmiddels beslist om het gebruik van de verrijkte kooi te verbieden vanaf 2006. Ook de Nederlandse minister van Landbouw Brinkhorst ziet in deze verrijkte kooi weinig meer dan een 'opwaardering van de legbatterij' (De Volkskrant, 7 juli 2001). Hij wil daarom dat de kippenhouders zo snel mogelijk overschakelen op een scharrelsysteem. Deze omvorming moet uiterlijk in 2012 haar beslag krijgen.


1. Welke maatregelen zal de regering nemen om tegen 1 januari a.s. deze richtlijn om te zetten in een nationale wet?

2. Is de Minister op de hoogte van de beslissing van buurland Duitsland en het voornemen van Nederland om het gebruik van de 'verrijkte kooi' te verbieden vanaf 2006?

3. Kan de Minister meedelen of zij ja dan niet overweegt de voorliggende Richtlijn van de Raad 'verstrengd' om te zetten in nationale wetgeving? Overweegt zij met name het gebruik van de zogenaamde 'verrijkte kooi' te verbieden vanaf een bepaalde datum, dit in navolging van onze twee buurlanden Duitsland en Nederland? Zo ja, kan de Minister mij meedelen welke redenen zij daarvoor heeft?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?