AA
Reglement inzake braaklegging van Europese landbouwgronden

Europa staat toe dat percelen die werden braakgelegd in het kader van de zogenaamde oppervlakteaangiftepremies, mogen gebruikt worden voor de productie van vlinderbloemigen voor voederdoeleinden. Deze positieve maatregel wordt ten onrechte beperkt tot landbouwbedrijven die overschakelen op een biologische productiewijze.

Met deze beperking biedt de teelt van vlinderbloemigen geen oplossing voor enkele prangende landbouwproblemen, zoals het mestprobleem, de sterk achteruitgaande bodemvruchtbaarheid en de grote afhankelijkheid van krachtvoer (eiwitten) uit de Verenigde Staten. Bovendien wordt de moeilijke verhouding tussen klassieke landbouwers en bio-boeren verder op de spits gedreven.

Een uitbreiding van het reglement inzake braaklegging tot alle landbouwbedrijven dringt zich dan ook op.

Zal de Commissie haar reglement inzake de teelt van vlinderbloemigen op braakliggende landbouwgronden uitbreiden tot alle landbouwbedrijven, vermits de beperking tot bio-boeren geen oplossing biedt voor enkele prangende landbouwproblemen, zoals het mestprobleem, de sterk achteruitgaande bodemvruchtbaarheid en de grote afhankelijkheid van krachtvoer (eiwitten) uit de Verenigde Staten? Zo neen, waarom verzet de Commissie zich tegen een uitbreiding van haar reglement inzake de teelt van vlinderbloemigen op braakliggende landbouwgronden tot alle landbouwbedrijven? Welke alternatieven schuift de Commissie naar voren om prangende landbouwproblemen, zoals het mestprobleem, de sterk achteruitgaande bodemvruchtbaarheid en de grote afhankelijkheid van krachtvoer (eiwitten) uit de Verenigde Staten aan te pakken?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?