AA
Radioactieve besmetting van mijnwerkers in heterogenietmijnen van Shinkolobwe

Volgens verschillende bronnen in de internationale media blijken er in het Congolese Shinkolobwe Congolese jongeren – onbeveiligd – naar het radioactieve kobalterts heterogeniet te graven. Het erts bevindt zich in voormalige uraniummijnen, die na hun sluiting met beton werden afgedekt door het toenmalige Union Minière. Dat gebeurde om de omgeving te beschermen tegen de radioactieve vervuiling die uit de mijn kon vrijkomen.

Onder de regering Kabila zijn de mijnen echter opnieuw opengegaan, om het kobalt-erts heterogeniet te delven. Dat is een erg goedkope grondstof voor kobalt, en blijkt erg competitief te zijn op de wereldmarkt. De delving van de gebeurt door jongeren die in omstandigheden werken die ze zelf als “slavernij” bestempelen. Komt daarbij dat het gespecialiseerd mijn-laboratorium Alex Stewart in stalen uit Shinkolobwe een hoge concentratie van het uiterst radioactieve uranium-235 heeft gevonden. Dat betekent niet enkel een gevaar voor de mijnwerkers, maar ook voor de omwonenden van de sites waar de ertsen liggen opgeslagen. Zo liggen er tonnen van het uraniumhoudend erts in de stad Lisaki opgestapeld.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie in Shinkolobwe in het zuid-oosten van Congo?

Kan de Commissie meedelen welke initiatieven ze kan ontplooien om de verantwoordelijken voor deze mistoestanden aan te duiden?

Kan de Commissie meedelen hoe ze de problematiek verder denkt aan te pakken?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?