AA
Publieke consultaties via e-mail (Schriftelijke vraag E-3270/04)
Het siert de Commissie dat ze bij hoge regelmaat en over een waaier van onderwerpen publieke consultaties houdt. Een van de mogelijkheden om de Commissie van advies te dienen is het gebruik van een daartoe bestemd e-mailadres.

Welke garanties biedt dit specifieke systeem aan de verzender van een bericht dat met de opmerkingen wel degelijk rekening wordt gehouden en is de Commissie bereid om bijvoorbeeld iedere afzender van een bericht automatisch een antwoord te sturen om daarin de goede ontvangst te melden?

***

ANTWOORD VAN COMMISSIEVOORZITTER BARROSO

De Commissie heeft altijd al de civiele maatschappij en andere externe partijen geraadpleegd bij het uitstippelen van haar beleid. Door raadplegingen in een vroeg stadium kunnen de resultaten van het beleid worden verbeterd en de belanghebbende partijen en het grote publiek er nauwer bij worden betrokken. Onlangs zijn verscheidene informaticatoepassingen voor het raadplegen van belangstellenden ontworpen, zoals on-line raadplegingen en specifieke elektronische brievenbussen die nu algemeen door de Commissie worden gebruikt.

In de algemene beginselen en minimumnormen voor raadpleging, die de Commissie in 2002 heeft goedgekeurd, wordt de nadruk gelegd op openheid en doorzichtigheid. Voorts behoort het zenden van een bericht van ontvangst van antwoorden op open publieke raadplegingen tot de minimumnormen van de Commissie. Deze kennisgeving kan van algemene of individuele aard zijn. Sommige elektronische raadplegingsinstrumenten kunnen een automatisch antwoord sturen (zie bv. hieronder in verband met de website 'Uw stem in Europa').

De portaalsite 'Uw stem in Europa' biedt toegang tot alle on-line raadplegingen. Indien de raadpleging gebruik maakt van een programma voor het opstellen van vragenlijsten, dat in het kader van het project Interactieve beleidsvorming is ontwikkeld, ontvangen deelnemers een antwoord, waarin ze worden bedankt voor hun bijdrage en waarin wordt gemeld dat de indiening hiervan geslaagd is. Dit programma maakt het ook mogelijk een statistisch overzicht te bekijken van alle antwoorden die tijdens de raadpleging zijn verzameld en die zullen worden gepubliceerd zodra de raadpleging is afgesloten. Deze informatie is op de site beschikbaar onder 'Resultaten en follow-up' bij de 'Afgesloten raadplegingen'.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?