AA
Publicatie maximaal toelaatbare residuen door de vijftien EU-lidstaten (Commissie)

Op 30 maart 2000 stelde europarlementslid John McCartin een schriftelijke vraag aan de Commissie over "maximaal toelaatbare residuen en toezicht op residuen" (E-1114/00(1)). Op basis van gegevens verstrekt door de farmaceutische sector bepaalt het CVMP in London maximaal toelaatbare residuen voor de actieve bestanddelen van geneesmiddelen voor dieren die bestemd zijn voor de voedselproductie.

De vijftien EU-lidstaten zijn wettelijk verplicht hun programma voor het toezicht op voedselresiduen voor het komende jaar alsmede de resultaten van het voorgaande jaar aan de Commissie over te leggen. De resultaten tonen aan welke residuen uit diergeneesmiddelen zijn terug te vinden in voedselmonsters uit de Europese Unie.

Slechts één EU-lidstaat, met name het Verenigd Koninkrijk, publiceert driemaandelijks dergelijke gedetailleerde resultaten. De overige lidstaten blijven in gebreke of beperken zich tot onvolledige informatie, al dan niet op internet. Nochtans zou een volledige en transparante publicatie van dergelijke residuenresultaten door alle EU-lidstaten kunnen bijdragen tot het consumentenvertrouwen.

Kan de Commissie bevestigen dat slechts één EU-lidstaat, met name het Verenigd Koninkrijk, driemaandelijks een gedetailleerd overzicht publiceert van residuen uit diergeneesmiddelen die werden teruggevonden in voedselmonsters? Zo neen, publiceren andere EU-lidstaten op dezelfde wijze (periodiek én gedetailleerd) welke hoeveelheden residuen werden teruggevonden in voedselmonsters?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?