AA
Proces tegen burgers uit de Veneto die zich solidair hebben betoond met de bezetters van de toren van de San Marco in 1997

Een groep in de regio Veneto woonachtige burgers die in 1997 in Cartura heeft gedemonstreerd om vreedzame "solidariteit" te betonen aan de "Serenissimi"-groep die uit protest de toren van de San Marco in Venetië bezet hield, moet de komende dagen voor de rechter in Padua verschijnen.

Volgens de Italiaanse magistratuur hebben zij bij deze demonstratie met borden gelopen waarop de zogeheten "Serenissimi" werden bestempeld als "helden" en "patriotten": daarvoor kunnen zij veroordeeld worden en riskeren zij gevangenisstraf.

Dit proces tegen vreedzaam door burgers van een lidstaat van de Europese Unie uitgedragen ideeën schendt het recht op vrije meningsuiting van elk afzonderlijk individu.

Is de Raad niet van mening dat dit optreden van de Italiaanse magistratuur in strijd is met de meest elementaire regels van de rechten van de mens en het recht op vrijheid van meningsuiting zoals neergelegd in de artikelen van het Verdrag en de internationale normen voor de mensenrechten en het Handvest voor de fundamentele rechten van de Europese Unie?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?