AA
Plaatsing dodehoekspiegel bij bestaande voertuigen (Schriftelijke vraag E-0537/06)

Richtlijn 2003/97/EG stelt dat nieuwe (!) vrachtvoertuigen en bussen vanaf 26 januari 2006 met een zgn. dodehoekspiegel zijn uitgerust. Vermoed wordt dat het 12 jaar zal duren vooraleer het volledige wagenpark zal zijn vervangen - en bijgevolg uitgerust met zo'n spiegel. Het zou veel mensenlevens redden mochten ook de trucks van voor 26 januari 2006 zijn uitgerust met zulke spiegels. De extra kosten zouden gaan van 150 euro (voor b.v. een extra zijdelingse spiegel) tot 1.000 euro (b.v. een camerasysteem). De kosten die de ongevallen, veroorzaakt door de afwezigheid van de dodehoekspiegel, maken zijn naar schatting 4 tot 5 keer groter dan het alsnog installeren van adequate spiegels op voertuigen die reeds in gebruik zijn.

In haar brochure "20.000 levens redden op onze wegen" uit 2003 had de Commissie (blz. 32) niettemin het volgende gesteld: "In het licht van de resultaten van een onderzoek zal de Commissie overwegen een wetsvoorstel te maken om bestaande vrachtwagens alsnog daarmee (met een dodehoekspiegel) uit te rusten."

In antwoord op vraag P-2582/02 zegt de Commissie bovendien: "De Commissie ziet de mogelijkheid voor het begin van 2003 een voorstel voor te bereiden voor wetgeving die verplicht tot het achteraf aanbrengen van spiegels op bestaande vrachtwagens en lange bussen, om zo de dode hoek te elimineren."

Kan de Commissie meedelen of zij haar belofte gestand heeft gedaan en een voorstel voor zgn. 'retrofitting' heeft ingediend? Indien neen: waarom niet? Welke argumenten draagt zij - in de wetenschap dat aarzeling mensenlevens kost - desgevallend aan om dit niet onverwijld te doen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS BARROT (28 maart 2006)

De Commissie is er zich van bewust dat vrachtwagens die niet met een dodehoekspiegel zijn uitgerust een veiligheidsrisico vormen, met name voor zwakke weggebruikers.

De Commissie bereidt een wetgevingsinitiatief in dit verband voor en zal in het voorjaar van 2006 een openbare raadpleging over deze kwestie houden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?