AA
Passende controle op besteding middelen toegekend naar aanleiding van tsunami-ramp (Mondelinge vraag H-0446/05)

De Europese Commissie heeft beloofd om 350 miljoen euro steun uit te trekken voor het herstel en de wederopbouw op middellange termijn van de door de tsunami getroffen gebieden.

Welke maatregelen heeft de Commissie genomen om ervoor te zorgen dat deze middelen op correcte wijze worden aangewend? Welke controlemechanismen heeft zij ingesteld die moeten voorkomen dat er met deze middelen wordt gefraudeerd? Bestaan hierover reeds rapporten?

***

ANTWOORD VAN DE COMMISSIE (5 juli 2005)

De tsunami die de landen rond de Indische Oceaan op 26 december 2004 heeft getroffen, was één van de ergste natuurrampen in de geschiedenis. De reactie op de tsunami is overweldigend geweest. De internationale gemeenschap heeft zeer grootmoedig gereageerd en meer dan 6,2 miljard euro toegezegd voor noodhulp en wederopbouw, een bedrag dat toereikend is om de behoeften in de zwaarst getroffen landen te dekken.

De EG-Commissie heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij die internationale respons. Op de donorconferentie in Djakarta in januari jl. heeft de Commissie 123 miljoen euro toegezegd voor humanitaire hulp en 350 miljoen euro voor het herstel en de wederopbouw op langere termijn. Deze hulp op langere termijn zal vooral bestemd worden voor de zwaarst getroffen landen: Indonesië, Sri Lanka en de Malediven. De overige getroffen landen (India en Thailand) hebben de Commissie medegedeeld dat zij haar hulp niet nodig hebben en dat deze hulp beter aan de meer noodlijdende landen kan worden gegeven. Er zij opgemerkt dat de totale hulp die door de Commissie is toegezegd voor humanitaire hulp en wederopbouw (473 miljoen euro) in lijn is met de toezeggingen van andere grote donors (Japan 385 miljoen, de VS 700 miljoen, Australië 590 miljoen, Canada 265 miljoen, de Wereldbank 195 miljoen, de Aziatische Ontwikkelingsbank 385 miljoen). Bovendien is de Europese Unie de grootste donor met ongeveer 2,3 miljard euro op een totaal van internationale toezeggingen ten bedrage van 6,2 miljard euro.

Het grootste deel van de steun van de Commissie voor de wederopbouw zal worden toegekend via de multi-donor trustfondsen waarvan de Wereldbank trustee is. De trustfondsen zullen zorgen voor coördinatie tussen de donoren, transparantie, efficiency en flexibiliteit. In ieder geval zal de Commissie ervoor zorgen dat de aanwending van de financiële middelen, wanneer deze via trustfondsen worden geleid, strookt met de internationale fiduciaire regels en dat er op transparante wijze regelmatig verslag wordt uitgebracht over de aanwending van het geld. Zulks is gewaarborgd in het geval van Indonesië en Sri Lanka, aangezien de Wereldbank de geldstroom rechtstreeks beheert, en ook in het geval van de Malediven, aangezien de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank de verzekering hebben gegeven dat de regering een financieel beheersysteem gebruikt dat adequaat is en strookt met de internationale regels.

De programma's die medegefinancierd worden door internationale organisaties (zoals de Verenigde Naties en de Aziatische Ontwikkelingsbank), passen eveneens internationale regels op het gebied van het financieel beheer en de verslaglegging toe. In alle andere gevallen is de Commissie belast met het rechtstreeks beheer van de fondsen en zij zal zorg dragen voor een goed financieel beheer en adequate verslaglegging overeenkomstig het Financieel Reglement en onze interne procedures.

Wat tenslotte het toezicht en de verslaglegging betreft: de trustees die de trustfondsen beheren zullen regelmatig verslag moeten uitbrengen aan de donors. De Commissie heeft specifieke kredieten uitgetrokken voor het uitvoeren van een doorlopende controle op de prestaties van elk trustfonds. Er zal naar behoren regelmatig verslag worden uitgebracht aan het EP en de Raad over de voortgangsrapporten.

De Commissie zal het grootste belang hechten aan een goede toewijzing van de middelen en aan het voorkomen van misbruik.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?