AA
Park Bialowiza Polen (Schriftelijke Vraag E-5730/07)

Als antwoord op vraag E-1486/05 laat de Commissie weten dat zij bezig is al het nodige te doen om de door Polen voorgestelde gebieden in het netwerk Natura 2000 op te nemen. Hoe ver staat de Commissie in de procedure om het oerbos Bialowiza als bijzondere beschermingszone te registreren?


In afwachting van deze procedure is de lidstaat volgens het Hof (zaak C-374/98 en zaak C-117/03) verplicht speciale beschermings- en instandhoudingsmaatregelen te treffen. Is de Commissie op de hoogte van de plannen en activiteiten van projectontwikkelaars en houtkappers, waarvan de gevolgen reeds merkbaar zijn, om dit gebied met een enorme historische en wetenschappelijke waarde aan te tasten?


Zo ja, is dit in overeenstemming met de voornoemde uitspraken van het Hof?

Welke maatregelen zal de Commissie nemen om erger te voorkomen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (op 18 januari 2008)

Puszcza Bia³owieska is opgenomen in het Natura 2000-netwerk. Het gebied, dat een oppervlakte heeft van 62 942 hectare (ha), bestrijkt onder meer het hele Nationaal Park Bialowieza, een deel van het beschermde landschap (Obszar Chronionego Krajobrazu) Puszcza Bia³owieska en 20 natuurreservaten. De vogelrichtlijn[1]erkent het gebied reeds als een speciale beschermingszone (SBZ) en ook de bepalingen van artikel 6, leden 2, 3 en 4, van de habitatrichtlijn[2]zijn reeds op dit gebied van toepassing.


Zaak C-374/98, waarnaar het geachte Parlementslid in zijn schriftelijke vraag verwijst, heeft betrekking op het verzuim om gebieden overeenkomstig de vogelrichtlijn als een SBZ aan te wijzen. Op Puszcza Bialowieska, dat wél is aangewezen als een SBZ, is deze zaak niet van toepassing.


Puszcza Bia³owieska is niet alleen overeenkomstig de vogelrichtlijn door Polen aangewezen als een SBZ, maar is ook opgenomen in de officiële EU-lijst van gebieden van communautair belang voor de continentale biogeografische regio, die werd opgesteld in het kader van de habitatrichtlijn[3].


Krachtens artikel 4, lid 4, van de habitatrichtlijn moeten lidstaten uiterlijk binnen zes jaar nadat een gebied van communautair belang is verklaard, prioriteiten vaststellen voor het in een gunstige staat van instandhouding behouden of herstellen van een type natuurlijke habitat van bijlage I of van een soort van bijlage II bij de richtlijn.




[1] Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand, PB L 103 van 25.4.1979.

[2] Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna , PB L 206 van 22.7.1992.

[3] http://circa.europa.eu/Public/irc/env/natura_2000/library?l="/community_importance_1&vm=detailed&sb=Title"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?