AA
Overheidssteun aan Ryanair op de luchthaven van Charleroi

In antwoord op vraag P-1767/01 deelt de Commissie mee dat zij "rekening houdend met de informatie die onlangs in de pers is verschenen (betreffende de Waalse overheidssteun aan de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij Ryanair op de luchthaven van Charleroi/nvdr) voornemens is na te gaan of de verstrekte informatie nog steeds geldig is". Andere regionale luchthavens plaatsen immers ernstige kanttekeningen bij de overheidssteun van het Waalse Gewest. Volgens hen wordt het communautaire mededingingsrecht op flagrante wijze geschonden.

Er is sprake van overheidssteun voor de volgende activiteiten van de luchtvaartmaatschappij Ryanair op de luchthaven van Charleroi:
* financiering van opleidingen voor cabine- en check-inpersoneel;
* een verlieslatend tarief van 5.000 frank voor de handling (sorteren van bagage, begeleiden van passagiers, enz.) per vliegtuig,
* terwijl hiervoor voordien 60.000 frank per vliegtuig werd gevraagd aan andere luchtvaartmaatschappijen;
* gratis handling voor de derde dagelijkse Dublin-vlucht; het ter beschikking aan Ryanair van personeelsleden van luchthavenexploitant BSCA (Brussels South Charleroi Airport) die verder betaald worden met overheidsgeld en
* verdoken subsidiëring vanwege het Waals Gewest die Ryanair in staat stelt om passagiers gratis tickets aan te bieden.


Is de Commissie na controle van de eerder verstrekte informatie (betreffende de Waalse overheidssteun aan de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij Ryanair op de luchthaven van Charleroi/nvdr) van oordeel dat de overheidssteun van het Waalse Gewest nog steeds in overeenstemming is met het communautaire mededingingsrecht? Zo ja, welke argumenten schuift de Commissie hiervoor naar voren? Zo neen, welke stappen zal de Commissie zetten om ervoor te zorgen dat het Waalse Gewest en Ryanair zo snel mogelijk het communautaire mededingingsrecht naleven?



GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?