AA
Overheidssteun aan audiovisuele producties

De Commissie wil de overheidssteun voor audiovisuele producties beperken tot de helft van het totaalbudget. Met dit voorstel past de Commissie de concurrentieregels voor de eerste maal ten volle toe in het beleidsdomein cultuur.

Voor de audiovisuele initiatieven in kleine en middelgrote EU-lidstaten en cultuurgebieden is deze ingreep nefast. Zij beschikken - in tegenstelling tot de grote EU-lidstaten en cultuurgebieden - over een beperkter aantal financieringsbronnen. Bovendien geeft een relatieve maatstaf (in casu de 50 %-regel), zoals gehanteerd door de Commissie, een vertekend beeld van de reëel geïnvesteerde bedragen.

1. Is de Raad akkoord met het voorstel van de Commissie om de overheidssteun voor audiovisuele producties te beperken tot de helft van het totaalbudget? Zo ja, welke argumenten schuift hij naar voren om dit voorstel te steunen?

2. Erkent de Raad dat met dit voorstel de concurrentieregels voor de eerste maal ten volle zouden worden toegepast in het beleidsdomein cultuur? Zo neen, hoe dient de beperking van de overheidssteun voor audiovisuele producties tot de helft van het totaalbudget dan geïnterpreteerd te worden?

3. Is de beperking van de overheidssteun voor audiovisuele producties tot de helft van het totaalbudget volgens de Raad te verzoenen met de doelstellingen van de Commissie om de ontplooiing van kleine en middelgrote EU-lidstaten en cultuurgebieden te ondersteunen? Zo ja, op welke wijze draagt een beperking van de overheidssteun voor audiovisuele producties tot de helft van het totaalbudget volgens de Raad bij tot de ontplooiing van kleine en middelgrote EU-lidstaten en cultuurgebieden?

4. Zal de Raad zich verzetten tegen het voorstel van de Commissie om de overheidssteun voor audiovisuele producties te beperken tot de helft van het totaalbudget, gezien de negatieve gevolgen ervan voor de audiovisuele initiatieven in kleine en middelgrote EU-lidstaten en cultuurgebieden? Zo neen, waarom niet en welke argumenten hanteert de Raad om het voorstel van de Commissie te steunen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?