AA
Overeenkomst tussen de Europese Commissie en Philip Morris tot bestrijding van de sigarettensmokkel (Schriftelijke vraag E-3389/04)

Op haar vergadering van 31 augustus 2004 hoorde de EP-Commissie voor begrotingscontrole een korte uiteenzetting aan van Commissaris Schreyer over de Overeenkomst ter bestrijding van contrabande en namaak, welke de Commissie, tezamen met tien lidstaten, op 9 juni 2004 had ondertekend met Philip Morris International (PMI).

Ik zou de Commissie willen verzoeken om, aan de hand van de door haar beschikbaargestelde documentatie, de volgende punten nader toe te lichten:

Hoe passen de in artikel 3 van de overeenkomst en in Bijlage C genoemde 'monetaire betalingen' in het systeem van de eigen middelen? Moeten deze betalingen, in hun geheel of gedeeltelijk, als ontvangsten worden opgenomen in de begroting van de Gemeenschappen, en zo ja, onder welk(e) hoofdstuk(ken)? Als zij alleen maar gedeeltelijk in de begroting worden opgenomen, welk mechanisme moet dan worden teogepast om het op te nemen bedrag te berekenen? Hoe zal het resterende uit te betalen bedrag worden verdeeld over de lidstaten die daarop recht hebben?

Dan is er het geval van de 'aanvullende betaling' die Philip Morris International uit hoofde van artikel 4 van de overeenkomst verricht, in het bijzonder wanneer dit een 'aanvullend bedrag' omvat ter waarde van vier maal het bovengenoemde bedrag. Welk mechanisme moet dan worden gebruikt om het bedrag vast te stellen dat beschouwd moet worden als 'bron van aanvullende financiering voor de inspanningen ter bestrijding van contrabande en namaak' van de Gemeenschap en de lidstaat die de betrokken sigaretten in beslag heeft genomen? Hoe zal het bovenbedoelde bedrag worden verdeeld tussen de lidstaat die de smokkelwaar in beslag heeft genomen en de Gemeenschap? Kan de Commissie mededelen voor welke specifieke uitgavenposten deze extra middelen zouden kunnen worden bestemd? Wanneer zal een voorstel in dit verband worden ingediend?

Is de Commissie met de lidstaten die de overeenkomst met Philip Morris International hebben ondertekend tot overeenstemming gekomen over het gebruik dat de Gemeenschap zal maken van de door PMI betaalde bedragen? Zo ja, kan zij het Parlement dan informeren over de voorwaarden van deze regeling?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KALLAS

Over de verdeling van de door PMI aan de oorspronkelijke ondertekenaars van de Overeenkomst (de Europse Gemeenschap, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Finland, Griekenland en Portugal) te betalen bedragen op grond van de op 9 juli 2004 ondertekende Overeenkomst ter bestrijding van smokkel en namaak wordt momenteel door de Commissie en de tien lidstaten onderhandeld.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?