AA
Opvolging schriftelijke vraag P-4230/07 - Overzicht steun uit de structuurfondsen aan het concern Somague


In antwoord op mijn schriftelijke vraag P-4230/07 deelde de Commissie mee dat er met het concern Somague wat betreft de directe financiering sinds 2002 geen enkel contract gesloten is tussen de Commissie en Somague.

De Commissie wees erop dat de contracten in het kader van de structuurfondsen worden beheerd door de lidstaten. De Commissie zegde toe bij de Portugese autoriteiten alle informatie m.b.t. de contracten die door Portugal werden beheerd op te vragen en het Parlement daarvan op de hoogte te stellen.

Aangezien het concern Somague een bedrijf is dat ook buiten Portugal actief is, wil ik de Commissie vragen of zij ook bereid is dezelfde informatie op te vragen over de aan Somague toegewezen contracten bij de autoriteiten van alle andere 26 lidstaten van de EU en deze informatie eveneens aan het Parlement te bezorgen?

Kan de Commissie mij tevens meedelen of de autoriteiten verplicht zijn deze informatie aan de Commissie te bezorgen en zo ja, binnen welke termijn?


***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS GRYBAUSKAITE (15 november 2007)

In overeenstemming met het Transparantie-initiatief dat door de Commissie in 2005 werd gelanceerd, werd in het herziene Financieel Reglement dat in mei 2007[1]van kracht werd, een nieuw juridisch vereiste ingevoerd om de lijst bekend te maken van begunstigden van door de EU gefinancierde projecten. Met de nieuwe regels wordt ongeacht de beheersvorm dus ook gedeeld beheer van de begroting met de lidstaten een jaarlijkse publicatie van deze informatie voorgeschreven op internet of op andere wijze. Voordien gold een dergelijke informatieverstrekking uitsluitend voor beleid dat door de Gemeenschap werd gefinancierd en dat door de Commissie centraal werd beheerd (d.w.z. onderzoek, externe bijstand, onderwijs, enz.). Voor gedeeld beheer zal de nieuwe regeling in 2008 van kracht worden, dus met betrekking tot de betalingen ten laste van de begroting van 2007, met uitzondering van landbouw, voor welke sector de nieuwe regeling van toepassing zal zijn voor de betalingen ten laste van de begroting van 2008 (en derhalve in 2009)[2].

Omdat er in de relevante wetgeving van voor 2007 geen specifiek juridisch voorschrift voor de lidstaten bestond om lijsten van eindbegunstigden van EU-financieringen bekend te maken, zou de Commissie derhalve in elke lidstaat iedere beheersinstantie die op gezag van die lidstaten of van regionale of plaatselijke instanties die informatie verzamelt, moeten aanspreken. Gezien het aantal beheersinstanties in de EU (rond 370), wordt dit een ingewikkelde en langdurige operatie. Desondanks is de Commissie bereid de andere 26 lidstaten (naast Portugal) om de informatie over contracten te verzoeken die in het kader van door de EU gefinancierde projecten aan Somague zijn toegekend.












[1] Verordening (EG) nr. 1995/2006 van de Raad van 13 december 2006 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1605/2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen, PB L 390 van 30.12.2006. Zie de artikelen 30, lid 3, 53ter, lid 2, onder d), 53quater, lid 3, en 56, lid 1, onder f) van het herziene Financieel Reglement.


[2] Voor de Structuurfondsen zijn de relevante bepalingen vastgesteld in Verordening (EG) nr. 1828/2006 van de Commissie van 8 december 2006 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1083/2006 van de Raad houdende algemene bepalingen inzake het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds en het Cohesiefonds, en van Verordening (EG) nr. 1080/2006 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, PB L 371 van 27.12.2006. Wat het gemeenschappelijk landbouwbeleid betreft heeft de Commissie een wijziging op Verordening (EG) nr. 1290/2005 voorgesteld waarbij voor de lidstaten de verplichting wordt opgenomen jaarlijks, en op ex-post-basis, de begunstigden van het Europees Landbouwgarantiefonds en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling bekend te maken, en de door hen ontvangen bedragen. Dit voorstel is thans bij het Parlement en de Raad in onderzoek. Vooralsnog kan elke regering besluiten dit soort informatie op de wijze die zij geschikt acht bekend te maken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?