AA
Opvang vluchtelingen aan de oostelijke grens van de EU (Schriftelijke vraag E-0325/05)

Op 5 januari 2005 informeerden Tsjetsjeense vluchtelingen uit het vluchtelingenkamp "Vinin" nabij de Poolse stad Kalvar de internationale gemeenschap over de mensonwaardige levensomstandigheden waaraan ze onderworpen worden. Er leven ongeveer 150 mensen, waaronder ook een aantal kankerpatiënten. Drie tot vier families moeten één kamer delen. De kwaliteit van het voedsel is beneden alle peil (rot voedsel). Dokters komen slechts occasioneel langs. Ziektes worden enkel bestreden middels pijnstillers en niet via andere medicijnen. De gezondheidszorg is absoluut ontoereikend. De vluchtelingen hebben geen geld om zelf medische behandeling te financieren. Kinderen worden niet opgevangen en gaan niet naar school.

Kan de Commissie mededelen:

1.of zij op de hoogte is van de hierboven beschreven toestand en of hij kennis heeft van andere gelijkaardige toestanden in andere vluchtelingenkampen in de lidstaten die de oostelijke grens van de EU vormen;

2.of zij bereid is bij de verantwoordelijke (Poolse) autoriteit tussen te komen teneinde een halt toe te roepen aan de mensonwaardige toestand waarin deze vluchtelingen leven;

3.welke maatregelen de Commissie ondernam teneinde een menswaardige opvang van vluchtelingen te garanderen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS FRATTINI

Richtlijn 2003/9/EG van de Raad van 27 januari 2003 tot vaststelling van minimumnormen voor de opvang van asielzoekers in de lidstaten bevat onder meer bepalingen betreffende de levensomstandigheden van asielzoekers in opvangcentra. De termijn voor de omzetting van de richtlijn is op 6 februari 2005 verstreken en de Commissie zal nu de maatregelen onderzoeken die door de lidstaten zijn genomen om de bepalingen ervan in hun rechtsorde om te zetten.

Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de kwesties die in de vraag van het geachte Parlementslid aan de orde zijn gesteld.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?