AA
Oprichting van de NV Delcredere in België (Schriftelijke vraag E-3236/06)

In 2004 richtte het overheidsbedrijf 'Nationale Delcrederedienst' van België een NV onder privaatrecht op, de 'NV Delcredere'. Deze NV heeft een kapitaal van 150 miljoen euro dat voor 100% in handen was/is van de Nationale Delcrederedienst. Uit een mededeling van de Nationale Delcrederedienst valt af te leiden dat in de directie van de NV dezelfde mensen zetelen als in die van de Nationale Delcrederedienst.

Een vlugge kijk op de websites van beide organisaties (dd. 4 juli 2006) leert dat er bijzonder weinig verschil is tussen beide diensten. Ze gebruiken hetzelfde adres, de directie is nog steeds op dezelfde wijze samengesteld, veel van de contactpersonen zijn dezelfde, met een identiek telefoonnummer, waardoor het onduidelijk wordt voor wie ze nu eigenlijk werken. Het heeft er alle schijn van dat het hier niet gaat om een NV onder zuiver privaatrecht, maar om een publiek-privaatrechtelijke instantie.

Kan de Commissie meedelen of de oprichting en het functioneren van de NV Delcredere in overeenstemming is met art. 87, lid 1 van het EG-Verdrag?

Indien zij oordeelt dat de NV Delcredere geen onderneming is onder privaatrecht, kan de Commissie dan meedelen of zij (a) van de Belgische overheden informatie heeft ontvangen over de oprichting van deze NV en of zij (b) deze in het andere geval zal opvragen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (24 augustus 2006)

Openbare exportkredietverzekeraars zoals de Nationale Delcrederedienst mogen volgens de mededeling van de Commissie betreffende kortlopende exportkredietverzekering (als gewijzigd) niet meer op de markt voor "verhandelbare" risico's actief zijn indien zij staatssteun ontvangen. Als "verhandelbare risico's" gelden thans de politieke en commerciële risico's op korte termijn in verband met transacties in de landen van de Europese Unie en bepaalde landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De overige risico's gelden als "niet-verhandelbaar" en ter dekking daarvan mag staatssteun worden verleend.

Nog volgens die mededeling exportkredietverzekering moeten openbare verzekeraars of verzekeraars die voor rekening van de Staat optreden, minstens een gescheiden boekhouding voeren voor hun activiteiten op het gebied van verhandelbare risico's en die op het gebied van niet-verhandelbare risico's.

Blijkens de informatie die op de website van NV Delcredere voor het publiek beschikbaar is, lijkt deze onderneming zowel op de markt voor verhandelbare als die voor niet-verhandelbare risico's actief te zijn.

In die omstandigheden zouden de activiteiten van NV Delcredere op het gebied van verhandelbare risico's geen staatssteun in de zin van artikel 87, lid 1, van het Verdrag mogen krijgen. Dit houdt in dat voor de werknemers en diensten die de Nationale Delcrederedienst ter beschikking stelt van haar dochteronderneming NV Delcredere, een marktconforme vergoeding moet worden betaald. Ook dient er, indien er een marktconforme vergoeding wordt betaald, binnen NV Delcredere een gescheiden boekhouding te bestaan voor activiteiten op het gebied van verhandelbare risico's en die op het gebied van niet-verhandelbare risico's.

De oprichting van NV Delcredere is niet bij de Commissie gemeld in het kader van het toezicht op staatssteun. De Commissie zal de Belgische autoriteiten in dit verband vragen stellen. Zij zal het geachte Parlementslid van de uitkomsten hiervan zeker op de hoogte brengen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?