AA
Opname vuurwerkbedrijven in Seveso-lijst

Vuurwerkbedrijven staan niet op de "zwarte" lijst van de Seveso-richtlijn (82/501/EEG) 93 . Bij de opstelling van deze lijst in 1976 was hiervoor geen meerderheid te vinden bij de toenmalige EG-lidstaten ondanks de uitdrukkelijke vraag van Nederland. De Seveso-bedrijven, waarvan de activiteiten een risico vormen voor de omgeving, zijn onderworpen aan uitgebreide informatieverplichtingen en veiligheidsvoorwaarden.

Is de Commissie bereid de vuurwerkbedrijven alsnog op te nemen in de Seveso-lijst, gezien hun risico voor de omgeving? Zo neen, waarom is de Commissie van oordeel dat vuurwerkbedrijven niet dienen opgenomen te worden in de Seveso-lijst?

Antwoord

Hoewel de vervaardiging en opslag van vuurwerk inderdaad niet is opgenomen in de lijst van mogelijk gevaarlijke industriële activiteiten in Bijlage I bij richtlijn 82/501/EEG over de risico's van zware ongevallen bij bepaalde industriële activiteiten 94 , werd in richtlijn 96/82/EG van de Raad van 9 december 1996 over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken 95 (de zogenaamde Seveso II-richtlijn) een andere benadering gekozen om het toepassingsgebied te bepalen. Deze richtlijn heeft de oorspronkelijke Seveso-richtlijn sedert 3 februari 1999 volledig vervangen.

De Seveso II-richtlijn heeft uitsluitend betrekking op de 'aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in inrichtingen'. Bovendien is de lijst van gevaarlijke stoffen in Bijlage I van 180 verschillende stoffen teruggebracht tot ongeveer 50 stoffen, maar is een langere en meer systematische lijst van generieke categorieën, zoals giftig, ontplofbaar of ontvlambaar, opgenomen.

Door deze wijzigingen is het toepassingsgebied van de Seveso II-richtlijn tegelijkertijd verbreed en vereenvoudigd. Vervaardiging en opslag van pyrotechnische stoffen vallen nu, vanaf bepaalde drempelwaarden, onder de richtlijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?