AA
Opname van verkoop fietsen en fietsproducten in bijlage H bij zesde BTW-richtlijn (Schriftelijke vraag E-2617/05)

In antwoord op vraag E-2449/01 geeft de Europese Commissie "de verzekering" dat zij "rekening zal houden" met het voorstel om zowel nieuwe fietsen als fietsproducten en -diensten onder te brengen in bijlage H bij de zesde BTW-richtlijn.

Kan de Commissie meedelen welke concreet gevolg zij inmiddels heeft gegeven aan de door haar aangegane verbintenis om met dit voorstel rekening te houden? Met andere woorden: in welke mate heeft de Commissie inmiddels rekening gehouden met het voorstel?

Indien de Commissie, bijna vier jaar na dato, nog steeds geen concrete initiatieven heeft genomen, kan zij dan meedelen waarom zij dit dossier heeft laten onderstoffen en kan zij meedelen in welke mate zij momenteel kan verzekeren dat het bovengenoemde voorstel inderdaad concreet zal worden uitgewerkt?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KOVACS (5 september 2005)

Bij de opstelling van haar voorstel inzake verlaagde BTW-tarieven heeft de Commissie ook gekeken naar een eventuele uitbreiding van het toepassingsgebied van de verlaagde tarieven. In het kader daarvan heeft zij voorgesteld de mogelijkheid te verruimen om een verlaagd tarief toe te passen voor de categorieën waarvoor een aanzienlijk aantal lidstaten uit hoofde van specifieke derogaties al verlaagde tarieven mocht hanteren en waarvoor bijgevolg al was vastgesteld dat er sprake was van een algemene behoefte.

Alle verzoeken die de Commissie heeft ontvangen, zijn tijdens de voorbereiding van vorengenoemd voorstel grondig bestudeerd. De Commissie begrijpt de zorgen van de fietsers en is het er volledig mee eens dat alles wat tot meer respect voor het milieu kan leiden, moet worden gestimuleerd. Bij de rationalisering van de BTW-tarieven moet evenwel een evenwicht worden gevonden tussen de verschillende deelbelangen. De Commissie heeft gekeken naar de BTW-behandeling van dit soort goederen in heel Europa. Daaruit bleek dat zij in alle lidstaten aan het normale BTW-tarief (dat van 15% tot 25% kan variëren) worden onderworpen. In het licht van de politieke consensus die er tussen de lidstaten over dit onderwerp bestaat, is besloten de mogelijkheid tot toepassing van een verlaagd tarief niet uit te breiden tot nieuwe categorieën die in alle lidstaten al aan het normale tarief zijn onderworpen, wat bijgevolg al een zekere mate van harmonisatie garandeert.

Het voorstel van de Commissie inzake verlaagde BTW-tarieven, dat op 23 juli 2003 is aangenomen, had derhalve hoofdzakelijk tot doel de werking van de interne markt te verbeteren door de toepassing van verlaagde tarieven door de lidstaten te rationaliseren teneinde potentiële verstoringen te voorkomen. Het voorstel beoogde tevens alle lidstaten dezelfde mogelijkheden te bieden om verlaagde tarieven toe te passen maar slechts voorzover deze al in de Gemeenschap bestonden. Bij goederen die zich bij uitstek lenen voor de verkoop op afstand, kunnen grote verschillen tussen de nationale tarieven de mededinging sterk verstoren. Daarom is voor fietsen en fietsproducten geen verlaagd tarief voorgesteld.

De Raad moet met eenparigheid van stemmen en rekening houdende met het advies van het Parlement een besluit nemen over het toekomstige toepassingsgebied van de verlaagde BTW-tarieven. Het geachte Parlementslid weet ongetwijfeld dat het Parlement in zijn verslag over het voorstel alleen de toevoeging van "kleine hersteldiensten voor fietsen" heeft voorgesteld. Na verschillende vergaderingen op ministerieel niveau kon er in de Raad evenwel geen overeenstemming worden bereikt, omdat sommige lidstaten sterk gekant zijn tegen iedere uitbreiding van het toepassingsgebied van de verlaagde tarieven. Het Luxemburgse voorzitterschap heeft een compromis voorgesteld. Ondanks de beperkte reikwijdte van dit initiatief en de inspanningen van het Luxemburgse voorzitterschap kon evenwel geen overeenstemming worden bereikt. Het is nu aan het Britse voorzitterschap in de eerste helft van 2005 om een overeenkomst te bewerkstelligen, wat in dit stadium zoveel betekent als dat fietsen en fietsproducten niet onder het verlaagde tarief vallen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?