AA
Openbaarheid van EU-documenten

Een werkgroep van Coreper-topambtenaren heeft in de loop van de zomermaanden een voorstel uitgewerkt om de openbaarheid van EU-documenten drastisch terug te schroeven. Het Verdrag van Amsterdam voorziet nochtans uitdrukkelijk in het recht op inzage in dergelijke documenten.

Om het voorstel in een afdwingbare tekst te gieten, wil de werkgroep gebruik maken van de schriftelijke procedure. Op die manier worden zowel het Europees Parlement, de Europese Commissie als de Raad van september buiten spel gezet.

Enkel de vertegenwoordigers van Nederland, Zweden en Finland hebben zich verzet tegen de beknotting van het recht op inzage. De overige Coreper-vertegenwoordigers zijn blijkbaar van oodeel dat het Commissievoorstel, met name een gedragscode via de medebeslissingsprocedure, niet beantwoordt aan hun persoonlijke opvattingen over de openbaarheid van EU-documenten.

1. Onderschrijft de Commissie het voorstel met betrekking tot openbaarheid van EU-documenten, zoals uitgewerkt door een werkgroep van Coreper-topambtenaren? Zo neen, zal de Commissie verzet aantekenen tegen het betrokken voorstel?

2. Is de Commissie van oordeel dat het voorstel met betrekking tot openbaarheid van EU-documenten, zoals uitgewerkt door een werkgroep van Coreper-topambtenaren, haar voorstel van gedragscode doorkruist? Zo ja, welke stappen zal de Commissie zetten om ervoor te zorgen dat haar voorstel de officiële leidraad wordt voor de openbaarheid van EU-documenten?

3. Acht de Commissie het voorstel van de Coreper-ambtenaren in strijd met de bepaling in het Verdrag van Amsterdam over de openbaarheid van EU-documenen? Zo ja, op welke wijze zal de Commissie deze strijdigheid met de Verdragsbepalingen aanvechten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?