AA
Openbaarheid van EU-documenten

Een werkgroep van Coreper-topambtenaren heeft in de loop van de zomermaanden een voorstel uitgewerkt om de openbaarheid van EU-documenten drastisch terug te schroeven. Het Verdrag van Amsterdam voorziet nochtans uitdrukkelijk in het recht op inzage in dergelijke documenten.

Om het voorstel in een afdwingbare tekst te gieten, wil de werkgroep gebruik maken van de schriftelijke procedure. Op die manier worden zowel het Europees Parlement, de Europese Commissie als de Raad van september buiten spel gezet.

Enkel de vertegenwoordigers van Nederland, Zweden en Finland hebben zich verzet tegen de beknotting van het recht op inzage. De overige Coreper-vertegenwoordigers zijn blijkbaar van oordeel dat het Commissievoorstel, met name een gedragscode via de medebeslissingsprocedure, niet beantwoordt aan hun persoonlijke opvattingen over de openbaarheid van EU-documenten.

1. Onderschrijft de Raad het voorstel met betrekking tot openbaarheid van EU-documenten, zoals uitgewerkt door een werkgroep van Coreper-topambtenaren? Zo neen, zal de Raad verzet aantekenen tegen het betrokken voorstel?

2. Is de Raad van oordeel dat het voorstel met betrekking tot openbaarheid van EU-documenten, zoals uitgewerkt door een werkgroep Coreper-topambtenaren, het Commissievoorstel, met name een gedragscode via de medebeslissingsprocedure, doorkruist? Zo ja, welke stappen zal de Raad zetten om ervoor te zorgen dat het Commissievoorstel de officiële leidraad wordt voor de openbaarheid van EU-documenten?

3. Acht de Raad het voorstel van de Coreper-ambtenaren in strijd met de bepaling in het Verdrag van Amsterdam over de openbaarheid van EU-documenten? Zo ja, op welke wijze zal de Raad deze strijdigheid met de Verdragsbepalingen aanvechten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?