AA
Onderzoek tegemoetkomingen Waals Gewest aan Ryanair

Als antwoord op mijn vraag P1767/01 gaf de Commissie te kennen dat zij geen graten zag in de steun die het Waals Gewest voorziet voor de luchtvaart-maatschappij Ryanair m.b.t. het gebruik van de luchthaven van Charleroi. De Commissie zou wel nagaan 'of de verstrekte informatie nog steeds geldig is'.
Recent verschenen nieuwe gegevens over Ryanair. Dat geeft in Europa in december en januari 300.000 gratis tickets weg. 50.000 daarvan zijn bestemd voor vluchten vanuit Charleroi. Tussen Ryanair en deze luchthaven is een zgn. 'master agreement' afgesloten voor een periode 15 jaar. Gedurende deze periode geniet Ryanair tal van voordelen (zie ook vraag P1767/01). Bovenop deze tegemoet-komingen zorgt de Waalse gewestregering nog eens voor 250.000 € voor hotel- en restaurantkosten van de Ryanair-bemanningen. Iedere nieuwe bestemming vanuit Charleroi is opnieuw goed voor 160.000 € extra. Voorts komt dit Gewest tussen voor 768.000 € in de opleiding van o.m. piloten, stelt het gratis kantoorruimte ter beschikking én zo'n 4.000 € voor 'diverse onkosten'. Toch laat Ryanair kandidaat-piloten betalen voor hun opleiding: 24.170 €.

1) Heeft de Commissie inmiddels nagetrokken of de destijds verstrekte informatie over mogelijke steun van het Waals Gewest aan Ryanair nog steeds juist is? Is deze informatie in overeenstemming met het communautaire mededingingsrecht? Zal de Commissie verder onderzoek voeren?
2) Is de Commissie van oordeel dat Charleroi en omgeving kunnen worden omschreven als een 'achtergesteld gebied', wat toelaat dat de overheid er financiële ondersteuning mag bieden inzake de ontwikkeling van infrastructuur?
3) Acht de Commissie de hierboven en in vraag P1767/01 opgesomde tegemoet-komingen vanwege het Waals Gewest over een periode van 15 jaar in overeenstemming met de bepalingen rond achtergestelde gebieden?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?