AA
Onderzoek over mogelijke illegale partijfinanciering Partido Social Democrata (PSD) (Schriftelijke vraag P-4230/07)

Artikel 213, lid 1 van het Verdrag betreffende de Europese Unie stelt expliciet: "De leden van de Commissie worden op grond van hun algemene bekwaamheid gekozen en bieden alle waarborgen voor onafhankelijkheid". Het onderzoek dat het Portugese Grondwettelijk Hof opstartte naar de vermeende illegale partijfinanciering ten bedrage van 233.415 euro heeft mogelijk Europese consequenties als zou blijken dat de toenmalige voorzitter van de PSD, de heer Barroso, hierbij betrokken is. De toenmalige leiders van de PSD en de heer Barroso zijn natuurlijk onschuldig zolang de vermeende feiten niet bewezen zijn.

Toch is het wenselijk na te gaan welke contacten er tussen het concern Somague en de Europese instellingen plaatsvonden tussen 2002 en heden.

Mag ik van de Commissie:

- vernemen of er in de periode 2002-heden contracten werden afgesloten tussen de Europese instellingen en het concern Somague?

- vernemen of het concern Somague betrokken was bij de gunning van projecten die mede gefinancierd werden door gelden uit de Europese begroting middels bijvoorbeeld de structuurfondsen en het Cohesiefonds of enig ander Europees project?

- ingeval er inderdaad contacten en contracten waren een volledig overzicht ontvangen met opgave van de wijze waarop het bedrijf begunstigd werd en met volledige opgave van de bedragen die werden toegekend?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS GRYBAUSKAITE (19 september 2007)

Al op 28 augustus 2007 heeft de voorzitter van de Commissie naar aanleiding van een aantal artikelen in de pers over de illegale financiering van de Partido Social Democrata (PSD) door de onderneming Somague in 2001 in Portugal, het Europees Parlement door middel van een brief opheldering verschaft over de situatie.

De Commissie verstrekt het geachte Parlementslid graag de gegevens over de financiële middelen die de onderneming Somague sinds 2002 heeft ontvangen. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het feit dat de onderneming geld van de Gemeenschap heeft ontvangen, niet wil zeggen dat er mogelijk sprake is van onregelmatigheden of dat de onderneming een voorkeursbehandeling heeft genoten van de voorzitter van de Commissie in zijn huidige of vroegere functie. Een dergelijk verband leggen is ongegrond.

Wat directe financiering betreft is er sinds 2002 geen enkel contract gesloten tussen de Commissie en Somague 2002 (1) .

De Commissie wijst erop dat de contracten in het kader van de structuurfondsen worden beheerd door de lidstaten. Omdat Somague een belangrijke onderneming is die zich bezighoudt met openbare werken in Portugal, kan de Commissie niet uitsluiten dat Somague geld uit de structuurfondsen heeft ontvangen via aanbestedingen die door de Portugese autoriteiten worden beheerd.

Daarom zal de Commissie deze informatie opvragen bij de Portugese autoriteiten en het Europees Parlement te zijner tijd op de hoogte stellen.

(1) Somague heeft in 1994-1995 in totaal 1 963 000 euro ontvangen uit het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) na een aanbestedingsprocedure op grond van artikel 301 van de IVe Overeenkomst van Lomé. Daarna heeft Somague geen geld meer ontvangen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?