AA
Onderzoek naar de Nationale Delcrederedienst en de NV Delcredere (Schriftelijke vraag P-4495-07)

Commissaris Kroes liet ons in haar antwoord van 24 augustus 2006 op de parlementaire vraag E-3236/06 weten dat de Commissie de Belgische autoriteiten vragen zou stellen i.v.m. de oprichting van de NV Delcredere in het kader van het toezicht op staatssteun en dat zij ons hiervan op de hoogte zou brengen. Zowel de NV Delcredere als de Nationale Delcrederedienst worden nog steeds door hetzelfde directiecomité geleid, hebben nog steeds hetzelfde adres, met een identiek telefoonnummer. Dit bevordert de transparantie geenszins.

Kan de Commissie laten weten welke vragen zij heeft gesteld en wat de antwoorden hierop waren?

Klopt het dat er inmiddels een nieuwe klacht is ingediend bij de Commissie over de Delcrederedienst en kan zij desgevallend meer details hieromtrent verschaffen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (op 17 oktober 2007)



In zijn vraag verwijst het geachte Parlementslid enerzijds naar de vragen die de Commissie aan de Belgische autoriteiten heeft gesteld betreffende de oprichtingsvoorwaarden van de NV Delcredere en anderzijds naar het feit dat bij de Commissie een klacht tegen deze onderneming zou zijn ingediend.

Overeenkomstig hetgeen aan het geachte Parlementslid is medegedeeld in antwoord op zijn eerste vraag E-3236/06 heeft de Commissie per brief van 1 september 2006 vragen gesteld aan de Belgische autoriteiten betreffende de voorwaarden waarop de Nationale Delcrederedienst zijn personeel en kantoren aan de NV Delcredere ter beschikking stelt. Hierop is per brief van 20 november 2006 geantwoord.

Na registratie van een klacht op 10 januari 2007, waarvan de indiener anoniem wenst te blijven, heeft de Commissie opnieuw vragen gesteld aan de Belgische autoriteiten in het bijzonder met betrekking tot eventuele logistieke steun van de Nationale Delcrederedienst voor het functioneren van de NV Delcredere. De Belgische autoriteiten hebben hierop geantwoord in een brief die op 14 februari 2007 bij de Commissie is ingekomen.

Op basis van de inlichtingen die de Belgische autoriteiten op verzoek van de Commissie hebben verstrekt, kan niet worden geconcludeerd dat de NV Delcredere, voor zover het de aspecten betreft die door het geachte Parlementslid en de indiener van de klacht werden opgeworpen, staatssteun in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag heeft gekregen. De terbeschikkingstelling van personeel en van kantoren door de Nationale Delcrederedienst aan de NV Delcredere blijkt immers te berusten op een adequate verdeling tussen beide instellingen op grond van een analytisch boekhoudsysteem waaraan objectieve criteria ten grondslag liggen (ingezet personeel, gebruikte kantoren, effectieve prestaties, …). Deze verdeling zou overigens beantwoorden aan de door beide instellingen gemaakte reële kosten. In dit verband bevestigden de Belgische autoriteiten de tijdelijke aard van deze terbeschikkingstelling. Voorts werd bevestigd dat de Nationale Delcrederedienst aan de NV Delcredere voor haar activiteiten geen gegevensbanken ter beschikking stelt.

De Commissie kan echter bevestigen dat er in juni 2007 bij haar diensten een nieuwe klacht is ingediend. Momenteel wordt deze klacht onderzocht; de indiener heeft om strikte vertrouwelijkheid verzocht.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?