AA
Onafhankelijkheidsreferendum Faeröer-eilanden

De Deense regering dreigt ermee haar toelage aan de Faeröer-eilanden onmiddellijk op te schorten indien de bevolking van de Faeröer zich schaart achter het onafhankelijkheidsplan van haar regering. Met deze stap wil Denemarken het initiatief doorkruisen van de regering van de Faeröer om tegen 2012 een onafhankelijke staat te stichten.

Op zaterdag 26 mei legt de regering-Kallsberg haar voorstel in een referendum voor aan de bevolking. Het voorstel beoogt een geleidelijke overgang naar onafhankelijkheid, gekoppeld aan een stelselmatige vermindering van de Deense toelage. In 2012 zou een definitieve beslissing vallen over het al dan niet onafhankelijk worden van de Faeröer-eilanden na 600 jaar Deens bestuur.

1. Wat is de mening van de Commissie over het dreigement van de Deense regering om haar toelage aan de Faeröer-eilanden onmiddellijk op te schorten indien de bevolking zich schaart achter het onafhankelijkheidsplan van haar regering?

2. Is dit dreigement volgens de Commissie in overeenstemming met de principes van deugdelijk bestuur (good governance)? Zo ja, welke argumenten schuift de Commissie naar voren om dit dreigement te verzoenen met de principes van deugdelijk bestuur (good governance)?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?