AA
Omzetting m.e.r.-richtlijnen door Vlaanderen (Schriftelijke vraag E-1043/05)

In het verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing en de doeltreffendheid van de m.e.r.-richtlijn (Richtlijn 85/337/EEG als gewijzigd bij Richtlijn 97/11/EG) -°Hoe goed wordt de m.e.r.-richtlijn door de lidstaten in de praktijk gebracht? gaf de Commissie aan dat Vlaanderen voornoemde richtlijnen nog niet naar behoren had omgezet. Ondertussen is de omzetting wel gebeurd. In het Belgisch Staatsblad van 17 februari verscheen het Besluit van 10.12.2004 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage.

1. Kan de Commissie mededelen hoever het staat in de zaak die tegen België werd aangespannen over het niet tijdig omzetten van Richtlijn 97/11/EG en wat met die zaak zal gebeuren nu de omzetting een feit is?

2. Vindt de Commissie het besluit van de Vlaamse regering van 10.12.2004 een voldoende omzetting van voornoemde richtlijnen?

3. Deelt de Commissie de mening van de Vlaamse regering dat de exploitatie van lucht- en zeehavens niet m.e.r.-plichtig is?

4. Kan de Commissie haar oordeel geven over het uitstel dat de Vlaamse regering voorziet voor het invoeren van de verplichting voor een plan-m.e.r., zoals vereist via Richtlijn 2001/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2001 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma’s?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (29 april 2005)

De inbreukprocedure (zaak 1999/0350) tegen België wegens het niet meedelen van omzettingsmaatregelen voor Richtlijn 97/11/EG is nu in het stadium van een met redenen omkleed advies uit hoofde van artikel 228 van het EG-Verdrag gekomen (dit betreft uitsluitend het Vlaamse gewest). De richtlijn is inmiddels omgezet en daarom zal deze zaak tijdens een van de komende vergaderingen van de Commissie worden gesloten.

De Commissie onderzoekt momenteel of de omzettingsmaatregelen in overeenstemming zijn met de eisen van de richtlijn. Mocht blijken dat de omzetting tekortschiet, dan zal de Commissie ambtshalve een procedure inleiden omdat de nationale wetgeving niet in overeenstemming met de richtlijn is.

Overeenkomstig artikel 1 van de MER-richtlijn is de richtlijn van toepassing op de milieueffectrapportage van openbare en particuliere projecten die aanzienlijke gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Krachtens artikel 2 moet voor projecten die aanzienlijke gevolgen voor het milieu kunnen hebben, een beoordeling van de effecten worden uitgevoerd. Naar het oordeel van de Commissie kan de exploitatie van havens en luchthavens niet als "project" in de zin van artikel 1 van de MER-richtlijn worden beschouwd.

Ten aanzien van Richtlijn 2001/42/EG van het Parlement en de Raad van 22 juni 2001 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's heeft de Commissie België op 15 december 2004 een schriftelijke aanmaning gezonden wegens het niet meedelen van nationale omzettingsmaatregelen (zaak 2004/0398).

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?