AA
Oliepijplijn in Slowakije (Schriftelijke vraag E-1321/05)

De Slowaakse regio Zitny ostrov, ten zuidoosten van Bratislava, beschikt over een aantal buitengewoon goede drinkwaterbronnen die ongeveer 1 miljoen mensen van water voorzien. Uitgerekend in deze regio zou de oliemaatschappij MOL - maatschappelijke zetel in Hongarije en overnemer van de Slowaakse oliemaatschappij Slovnaft - de aanleg van een oliepijplijn overwegen.

Is de Commissie op de hoogte van dit dossier en acht zij de aanleg van een oliepijplijn in een belangrijk drinkwaterwinningsgebied in overeenstemming met de geldende Gemeenschapswetgeving, in het bijzonder met artikel 174 van het EG-Verdrag, dat stelt dat het milieubeleid van de Gemeenschap berust op het voorzorgsbeginsel en het beginsel van preventief handelen, "het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron dienen te worden bestreden"?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (1 juni 2005)

De Commissie heeft geen klachten, noch andere informatie ontvangen over de geplande bouw van een oliepijpleiding in de regio Zitny ostrov, waar zich volgens het geachte parlementslid heel wat drinkwaterbronnen bevinden. Op basis van de beperkte informatie die in de vraag wordt verstrekt, kan de Commissie niet beoordelen of al dan niet een inbreuk werd gepleegd op richtlijn 75/440/eg , richtlijn 98/83/eg , richtlijn 85/337/eeg , of andere communautaire regelgeving die gebaseerd is op de in artikel 174 van het eg-verdrag genoemde beginselen.

De Commissie zal deze kwestie ter sprake brengen bij de Slowaakse autoriteiten om ervoor te zorgen dat de gemeenschapswetgeving inzake milieu volledig wordt nageleefd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?