AA
Naleving habitat- en vogelrichtlijn bij organisatie Olympische Spelen in Griekenland

In het kader van de Olympische Spelen 2004 overweegt Griekenland infrastructuurwerken in Schinia. Dit moerasgebied in de baai van Marathon valt onder de habitat- en vogelrichtlijnen. Schinia vormt een uniek biotoop met 176 vogelsoorten, zeldzame vissoorten en interessante flora, zoals de parasoldennen.

Een presidentieel decreet erkent Schinia als natuurpark, maar laat de mogelijkheid open voor de constructie van hotels, parkings, tavernes en andere infrastructuur. Ook het gebruik van pesticiden is toegelaten. De minister van Milieu en Tewerkstelling Kostas Laliotis wil alvast een hotel bouwen en twee betonnen vijvers graven van twee kilometer breed en tweeënenhalve kilometer lang.

In de herfst van 2000 heeft het WWF bij de Europese Commissie protest aangetekend tegen de Griekse infrastructuurplannen. Om onherstelbare schade in Schinias te voorkomen, moet snel worden opgetreden.

1. Heeft de Commissie de Griekse overheid erop gewezen dat de geplande infrastructuurwerken onherstelbare schade berokkenen aan het unieke moerasgebied Schinias én in strijd zijn met de communautaire habitat- en vogelrichtlijnen? Zo ja, heeft de Griekse overheid toegezegd af te zien van de geplande infrastructuurwerken in Schinias? Zo neen, zal de Commissie de Griekse overheid er alsnog op wijzen dat de geplande infrastructuurwerken in strijd zijn met de communautaire habitat- en vogelrichtlijnen én afgeblazen dienen te worden?

2. Heeft de Commissie de toekenning van regionale fondsen voor de Olympische Spelen 2004 geblokkeerd gezien de strijdigheid van de geplande infrastructuurwerken in Schinias met de communautaire habitat- en vogelrichtlijnen? Zo neen, zal de Commissie de toekenning van regionale fondsen voor de Olympische Spelen 2004 alsnog blokkeren gezien de strijdigheid van de geplande infrastructuurwerken in Schinias met de communautaire habitat- en vogelrichtlijnen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?