AA
Naleving Gedragscode Wapenhandel (Schriftelijke vraag P-1883/04)

Het Waalse bedrijf Skytech deelt op zijn website mee dat het twee MI17 gevechtshelicopters van Russische makelij heeft verkocht en geleverd aan de Britse regering, die ze op haar beurt aan het Nepalese leger heeft geschonken.

Kan de Raad meedelen of hij weet heeft van deze transactie?

Kan de Raad tevens meedelen of deze transactie in overeenstemming te brengen valt met de Europese gedragscode inzake wapenuitvoer?

Kan tevens worden meegedeeld of in voorkomend geval de juiste procedures werden gevolgd en alle lidstaten werden ingelicht over voormelde transactie?

***

ANTWOORD VAN DE RAAD

De Raad heeft er geen kennis van dat de Britse regering twee MI-17 gevechtshelikopters van Russische makelij die zij van het Waalse bedrijf Skytech heeft gekocht, aan het Nepalese leger zou hebben geschonken. Besluiten om vergunningen voor de uitvoer van militaire goederen te verlenen of te weigeren op basis van de criteria van de EU-Gedragscode inzake wapenuitvoer behoren tot de bevoegdheid van de lidstaten.

De Gedragscode schrijft niet voor dat er over aankopen en schenkingen informatie wordt verstrekt of overleg wordt gepleegd. Overeenkomstig de code informeren de lidstaten elkaar over geweigerde vergunningen. Voordat een lidstaat een vergunning toekent die in de voorgaande drie jaar door een of meer andere lidstaten is geweigerd voor een in wezen identieke transactie, raadpleegt deze lid¬staat de lidstaat of -staten waaruit de weigering(en) afkomstig is/zijn

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?