AA
Nachtvluchten: Definitie van het begrip 'nacht' (Schriftelijke vraag E-3441-06)

Bijlage I van richtlijn 2002/49/EG meldt dat 'de nacht acht uren telt' en dat van 23u 's avonds tot 7u 's morgens een 'standaardwaarde' is.

1. Betekent dit dat onder deze richtlijn het begrip 'nacht' - gezien in het kader van het terugdringen van omgevingslawaai - te definiëren valt als een vaste, ononderbroken periode van 23u 's avonds tot 7u 's morgens lokale tijd?

Zo neen: wat moet er dan precies verstaan worden onder de omschrijving die is meegegeven in Bijlage I van richtlijn 2002/49/EG?

2. Op de luchthaven van Zaventem duurt de nacht slechts 7u, van 23u 's avonds tot 6u 's morgens. Zijn de uitbaters van de luchthaven hiermee in overtreding van richtlijn 2002/49/EG?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (28 september 2006)

In bijlage I bij Richtlijn 2002/49/EG is de nachtperiode omschreven waarmee rekening moet worden gehouden voor de evaluatie van de indicatoren Lden en Lnight teneinde de bij deze richtlijn voorgeschreven geluidsbelastingkaarten te kunnen opstellen. De bijlage bepaalt dat voor het opstellen van de kaarten de nacht standaard ten minste 8 opeenvolgende uren moet tellen en standaard loopt van 23.00 tot 7.00 uur plaatselijke tijd.

In de richtlijn is bepaald dat in de actieplannen ter toepassing van deze richtlijn de beoogde maatregelen moeten worden omschreven om het omgevingslawaai te beheersen. Voorts is bepaald dat de in acht te nemen criteria en grenswaarden van omgevingslawaai ter uitvoering van de plannen, alsmede het vaststellen van de in deze plannen bepaalde maatregelen voor geluidsbeheersing, onder de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten of de door hen aangewezen autoriteiten vallen.

Het feit dat de maatregelen voor geluidsbeheersing, die bepaald zijn in een actieplan in het kader van deze richtlijn, betrekking hebben op een nachtperiode van minder dan 8 uur, is op zichzelf dan ook geen schending van deze richtlijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?