AA
Moeilijkheden bij het verkrijgen van inreisdocumenten vor Kosova

Heel wat Kosovaren die in België een wettige verblijfsvergunning verkregen hebben ingevolge de wet op de regularisering van mensen zonder papieren, kampen met enorme problemen om inreisdocumenten te bekomen voor Kosova, hun land van herkomst. Theoretisch beschikken zij over twee mogelijkheden om aan een reisvergunning voor Kosova te geraken: ofwel kunnen zij zich richten tot de UNMIK-administratie in Kosova ofwel tot de ambassade van Klein-Joegoslavië in België. Praktisch gesproken worden de Kosovaren in kwestie in beide gevallen voor onnoemelijke problemen geplaatst. Bij UNMIK betreft het een omslachtige en ingewikkelde administratieve procedure en het gaat meestal om dringende gevallen (sterfgevallen …). De tweede mogelijkheid heeft eigenlijk geen wettige basis gezien het huidig internationaal statuut van Kosova en gezien de recent verkozen Kosovaarse instellingen geen enkele administratieve band met Belgrado hebben. De Klein-Joegoslavische ambassade te Brussel maakt misbruik van de situatie door deze Kosovaren een verklaring van Servische aanhorigheid te laten ondertekenen en door enorme kostennota's voor te leggen. Mij werden bedragen genoemd van 1000 € tot 1500 €. Daarom volgende vragen:
1) Zijn bovengenoemde problemen en toestanden aan de Commissie bekend en is de Commissie bereid om tussenbeide te komen bij de UNMIK-administratie in Kosova en bij de Belgische Federale Overheden teneinde aan deze Kosovaren het recht op vrij verkeer toe te kennen?2) Is de Commissie bereid om bij de Servische overheid in Belgrado krachtig te protesteren tegen de gang van zaken in dezen op hun ambassade in België?
3) Kan de Commissie in afwachting van een definitieve regeling een tijdelijke overgangsregeling bepleiten bij de betrokken instanties?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?