AA
Militair optreden Zumsoj (Tsjetsjenië) (Schriftelijke vraag E-0875/05)

Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 januari werd in het Tsjetsjeense dorp Zumsoj een militaire operatie gehouden. Daarbij schuwden de militairen geweld tegen burgers niet. Ze beschoten hun woningen, roofden ze leeg, ontvoerden bewoners. Het gaat niet om de eerste aanval op dit bergdorp.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie in het voornoemde dorp en heeft zij de Russische autoriteiten om uitleg gevraagd?

- Zo ja, welke argumenten gebruikten de Russische autoriteiten om deze invallen te verklaren?

- Zo neen, zal zij dit alsnog doen?

ANTWOORD VAN COMMISSARIS FERRERO-WALDNER

De Commissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de militaire operatie in Zumsoj (Tsjetsjenië) in januari 2005 waarnaar het geachte Parlementslid verwijst.

De beschikbare informatie wijst erop dat tijdens een militaire operatie grote schade werd aangericht en dat vier mannelijke inwoners, waaronder een vijftienjarige jongen, werden aangehouden.

De Russische ombudsman voor de mensenrechten, Vladimir Lukin, heeft in februari 2005 formele vragen over de vier gevangenen gestuurd naar het bureau van de militaire openbare aanklager. Tot nu toe heeft hij echter nog geen antwoord ontvangen. Volgens de informatie waarover de Commissie beschikt, worden de vier opgepakte personen nog steeds in hechtenis gehouden.

De Commissie neemt alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Rusland zeer ernstig: respect voor de mensenrechten is een essentieel element dat de grondslag vormt voor de samenwerking tussen de EU en Rusland.

De Commissie herinnert eraan dat de EU en Rusland begin maart 2005 een eerste bijeenkomst gehouden hebben van wat een regelmatig overleg over mensenrechten moet worden. De bezorgdheid van de EU over de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en over het aantal ontvoeringen en verdwijningen in de noordelijke Kaukasus, werd uitvoerig besproken. De Commissie is van plan de bezorgdheid van de EU verder ter sprake te brengen tijdens de bilaterale ontmoetingen met de Russische autoriteiten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?