AA
Militair optreden Zumsoj (Tsjetsjenië) (Schriftelijke vraag E-0874/05)

Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 januari werd in het Tsjetsjeense dorp Zumsoj een militaire operatie gehouden. Daarbij schuwden de militairen geweld tegen burgers niet. Ze beschoten hun woningen, roofden ze leeg, ontvoerden bewoners. Het gaat niet om de eerste aanval op dit bergdorp.

Is de Raad op de hoogte van de situatie in het voornoemde dorp en heeft hij de Russische autoriteiten om uitleg gevraagd?

- Zo ja, welke argumenten gebruikten de Russische autoriteiten om deze invallen te verklaren?

- Zo neen, zal hij dit alsnog doen?

***

ANTWOORD VAN DE RAAD (13 juni 2005)

In het kader van de intensieve politieke dialoog tussen de EU en Rusland kaart de Raad regelmatig de situatie in de Noordelijke Kaukasus bij Rusland aan. Zo is de specifieke situatie in Tsjetsjenië bijvoorbeeld uitgebreid aan de orde geweest tijdens het eerste mensenrechtenoverleg tussen de EU en Rusland op 1 maart in Luxemburg.

Hoewel de situatie in Zumsoj niet aan de orde is geweest, maakt de EU regelmatig haar bezorgdheid kenbaar over verdwijningen en het buitensporig gebruik van geweld, ook van de kant van de officiële veiligheidsdiensten, en benadrukt zij de noodzaak om elk vermoedelijk crimineel optreden tot op de bodem te onderzoeken en, indien daar aanleiding toe is, tot rechtsvervolging over te gaan.

Reagerend op de bezorgdheid van de EU heeft Rusland bevestigd dat in een aantal gevallen onderzoeken zijn ingesteld en tot vervolging is overgegaan.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?