AA
Milieuvriendelijke bijsturing van de Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG

De fiets biedt geen totaaloplossing voor prangende milieu- en mobiliteitsproblemen, maar kan er toch een bijdrage toe leveren. Fiscale stimuli spelen daarbij ongetwijfeld een belangrijke rol. In dit opzicht dringt zich een bijsturing op van de Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG(1). Bijlage H van deze richtlijn bevat de producten waarvoor de EU-lidstaten een verlaagd BTW-tarief mogen invoeren dat afwijkt van het standaardtarief.

Ondanks een veelbelovende mededeling van haar DG Belastingen en Douane-Unie ("Bijzondere aandacht zal met name worden gewijd aan (...) het gebruik van verlaagde BTW-tarieven in het kader van de verschillende communautaire beleidsterreinen (bijvoorbeeld om de bescherming van het milieu, ..."(2)) heeft de Commissie nog steeds geen stappen gezet in deze richting. Er werd wel een experiment opgezet met het oog op jobcreatie en de vermindering van zwartwerk (met richtlijn 1999/85/EG(3)).

Teneinde de interne logica en coherentie van het BTW-beleid inzake milieu- en mobiliteitsproblemen te bevorderen, lijkt het aangewezen de Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG te wijzigen om het fietsgebruik te bevorderen. Bijlage H dient te worden uitgebreid tot alle fietsproducten en -diensten, met inbegrip van nieuw aangekochte fietsen.

Is de Commissie bereid gevolg te geven aan haar veelbelovende mededeling(4) en zal ze derhalve Bijlage H van de Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG uitbreiden tot alle fietsproducten en -diensten, met inbegrip van nieuw aangekochte fietsen, teneinde het fietsgebruik in de Europese Unie te bevorderen?

Zo neen, waarom weigert de Commissie Bijlage H van de Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG uit te breiden tot alle fietsproducten en -diensten, met inbegrip van nieuw aangekochte fietsen, gezien haar veelbelovende mededeling(4)?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?