AA
Milieucoördinator voor het secretariaat-generaal van de Raad van ministers van de EU (Schriftelijke vraag E-3849/05)

De Europese Unie is op internationaal niveau een voortrekker binnen het energie-, grondstoffen- en klimaatdebat. Over de interne energie- en grondstoffenpolitiek van de Europese instellingen bestaat daarentegen veel minder duidelijkheid. Op de website van het Secretariaat-generaal van de Raad van Ministers van de EU (Raadssecretariaat) is geen milieujaarverslag van deze instelling terug te vinden. Nochtans is het Raadssecretariaat een grote instelling, met hoogstwaarschijnlijk een enorm energie- en grondstoffenverbruik.

1. Maakt de Raad jaarlijks een milieubalans op van de werking van het Raadssecretariaat? Zo ja, kan de Raad de vraagsteller een kopie van dit document bezorgen? Zo ja, is de Raad van plan om dit document openbaar te maken via zijn website?

2. Welke instructies heeft het personeel van het Raadssecretariaat ontvangen om op een milieuvriendelijke wijze met energie en grondstoffen om te gaan?

3. Is er in het Raadssecretariaat een milieucoördinator in dienst, die een zodanig beleid voert dat energie- en grondstoffenverbruik binnen het secretariaat op de meest milieusparende wijze gebeurt? Zo neen, wanneer is de Raad van plan om zo'n milieucoördinator in dienst te nemen?

4. Heeft de Raad bij het ontwerp van het nieuwe Lex-gebouw rekening gehouden met de beste energiebesparende maatregelen en zo ja, welke zijn die maatregelen?

***

ANTWOORD VAN DE RAAD (23 januari 2006)

De Raad is het met het geachte Parlementslid eens dat de Europese instellingen, wat hun interne functioneren betreft, maatregelen met het oog op duurzame ontwikkeling en energiebesparing in de hand moeten werken.

Zijn administratie spant zich in deze geest dan ook in voor het nemen van concrete maatregelen en voor de nauwgezette naleving van de regelgeving die het gastland en de regionale autoriteiten hem opleggen uit hoofde van de door hen verrichte omzetting van de Europese richtlijnen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

De concrete door het geachte Parlementslid gestelde vragen kunnen als volgt worden beantwoord:

1. Er bestaat op heden geen milieubalans betreffende het geheel van activiteiten van de Raad.

2. Via interne mededelingen, met name middels de interne website van de instelling, wordt de aandacht van het personeel gevestigd op aspecten die verband houden met duurzame ontwikkeling. Het betreft met name:

- de gescheiden inzameling van afval en papierrecycling;

- de inrichting van voorzieningen voor fietsers in de diverse gebouwen;

- de opstelling van een bedrijfsvervoersplan;

- energiebesparingsmaatregelen in de diverse gebouwen.

3. Overeenkomstig de regionale regelgeving beschikt het secretariaat-generaal van de Raad thans over een "coördinator vervoer"; het heeft geen "milieucoördinator" in dienst.

4. Wat het Lex-gebouw betreft, heeft de Raad verscheidene maatregelen genomen om energie en grondstoffen te besparen. Als voorbeelden kunnen worden genoemd:

- opvang van regenwater en hergebruik daarvan voor sanitaire doeleinden;

- intelligent beheer van kunstlicht met "dimming" naar gelang de sterkte van het daglicht en automatische uitschakeling;

- een gevel met uit thermisch oogpunt hoge prestaties (dubbelwandige gevel met zonwerende blinden);

- verwarming en koeling van ruimten door koud/warm plafondstralingspanelen, met terugwinning van de latent beschikbare warme of koude lucht met behulp van warmtepompen;

- gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte;

- terugwinning van warme en/of koude lucht in de ventilatiesystemen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?