AA
Milieucoördinator voor het Commissiesecretariaat (Schriftelijke vraag E-872/06)

De Europese Unie is op internationaal niveau een voortrekker binnen het energie-, grondstoffen- en klimaatdebat. Over de interne energie- en grondstoffenpolitiek van de Europese instellingen bestaat daarentegen veel minder duidelijkheid. Op de website van het Secretariaat-generaal van de Commissie is geen milieujaarverslag van deze instelling terug te vinden. Nochtans is het Commissiesecretariaat een grote instelling, met hoogstwaarschijnlijk een enorm energie- en grondstoffenverbruik.

1. Maakt de Commissie jaarlijks een milieubalans op van de werking van het Commissiesecretariaat? Zo ja, kan de Commissie de vraagsteller een kopie van dit document bezorgen? Zo ja, is de Commissie van plan om dit document openbaar te maken via zijn website?

2. Welke instructies heeft het personeel van het Commissiesecretariaat ontvangen om op een milieuvriendelijke wijze met energie en grondstoffen om te gaan?

3. Is er in het Commissiesecretariaat een milieucoördinator in dienst, die een zodanig beleid voert dat energie- en grondstoffenverbruik binnen het secretariaat op de meest milieusparende wijze gebeurt? Zo neen, wanneer is de Commissie van plan om zo'n milieucoördinator in dienst te nemen?

4. Heeft de Commissie bij de verbouwing van het Berlaymontgebouw rekening gehouden met de beste energiebesparende maatregelen en zo ja, welke zijn die maatregelen? Zal zij diezelfde maatregelen ook nemen bij het ontwerp en de constructie van nieuwe gebouwen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSIEVOORZITTER BARROSO (5 mei 2006)



1. In 2001 besloot de Commissie de EMAS-verordening ten uitvoer te leggen in het kader van een proefproject binnen enkele diensten. De volgende directoraten-generaal en diensten waren hierbij betrokken: het secretariaat-generaal, het directoraat-generaal Milieu, het directoraat-generaal Personeelszaken en algemeen beheer en het bureau Infrastructuur en logistiek in Brussel.

De betrokken directoraten en diensten hebben een milieubeheersysteem opgezet en hebben na toetsing door een erkend onafhankelijk orgaan de EMAS-certificatie gekregen (B-BXL-000003).

Toen het directoraat-generaal Informatica werd opgericht, heeft dit de werkzaamheden voortgezet in samenwerking met het directoraat-generaal Personeelszaken en algemeen beheer. Momenteel voert het directoraat-generaal Informatica een interne evaluatie uit van het milieubeheersysteem.

Het milieubeheersysteem vereist een milieubeleidsverklaring en de publicatie van de behaalde resultaten. Het geachte parlementslid kan deze gegevens sinds eind maart 2006 vinden op een website.

Alle burgers hebben toegang tot deze website. Er wordt op dit moment gewerkt aan een eenvoudigere brochure. Een kopie van het rapport wordt als bijlage toegevoegd en rechtstreeks aan het geachte parlementslid en het secretariaat van het Parlement gezonden.

2. Overeenkomstig de verordening werden de personeelsleden van de betrokken diensten geïnformeerd en bewustgemaakt door middel van verschillende voorlichtingscampagnes. Elke medewerker van de Commissie heeft toegang tot een interne website waarop informatie te vinden is.

3. In iedere dienst die deelnam aan het proefproject werden op alle hiërarchische niveaus de structuren aangebracht die noodzakelijk zijn voor de uitvoering (lid van het stuurcomité, directievertegenwoordiger, EMAS-ambtenaar). Daarnaast werden milieucoördinatoren aangewezen voor de themagroepen en voor de communicatie.

4. In het kader van de renovatie van het Berlaymontgebouw zijn verschillende energiebesparende maatregelen genomen: dubbele gevel, warmtekrachtkoppeling en absorptie, terugwinningsketels, persoonlijke afstelling (verwarming en verlichting) met aanwezigheidsdetectie en aanpassing aan de omstandigheden buiten en opvang van regen- en afvalwater voor gebruik in de sanitaire installaties.

De Commissie is op dit moment niet rechtstreeks betrokken bij het ontwerp of de bouw van nieuwe gebouwen, maar de markt kent de vereisten van het document over het modelgebouw (“Manuel de l’immeuble type”). Wanneer een nieuw gebouw wordt betrokken, wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk te voldoen aan de milieucriteria van dit document. In de toekomst zullen dankzij onder andere de toepassing van de levenscycluskosten milieuaspecten al vanaf het ontwerp van nieuwe gebouwen beter kunnen worden geïntegreerd, of deze nu worden gebouwd of gerenoveerd door de Commissie zelf of in een later stadium worden aangekocht.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?