AA
Mensenrechtensituatie in Chili (Schriftelijke vraag E-4694/06)

Uit diverse documenten van de Europese Commissie blijkt dat de toestand van de mensenrechten in Chili in positieve zin evolueert. Toch lijkt de Mapuchegemeenschap nog steeds een tweederangsbehandeling te krijgen in het land en zijn haar vertegenwoordigers niet zeker van een menswaardige behandeling (in gevangenschap).

Dat leert althans het geval van Waikilaf Cadin Calfunao. Volgens mijn informatie is hij op 17 augustus ll. opgepakt na een conflict over het plaatsen van hoogspanningsmasten tussen zijn gemeenschap (Juan Paillalef) en het elektriciteitsbedrijf Frontel. Hij is gevangengezet in de gevangenis van Temuco, een instelling die midden dit jaar onder internationale belangstelling kwam door de acties van vier Mapuche-hongerstakers, veroordeeld op basis van de Chileense anti-terrorismewet.

Calfunao werd daar zowel door bewakers als door gevangenen - al dan niet op verzoek van de cipiers - meerdere malen mishandeld. Hij zou inmiddels zijn overgebracht naar een andere gevangenis (Santiago), maar berichten uit verschillende bronnen over zijn toestand blijven zeer verontrustend.

Is de Raad op de hoogte van deze onverkwikkelijke zaak en welke actie heeft hij inmiddels ondernomen om de Chileense autoriteiten te wijzen op hun verantwoordelijkheden inzake het naleven van de mensenrechten specifiek in het geval van Waikilaf Cadin Calfunao en meer in het algemeen voor de hele Mapuchegemeenschap? Indien de Raad nog geen actie heeft ondernomen zal hij dat dan doen en hoe? Indien hij beslist geen actie te ondernemen kan hij dan meedelen waarom hij zich afzijdig houdt?

***

ANTWOORD VAN DE RAAD (18 december 2006)

De Raad is op de hoogte van bepaalde conflicten tussen een aantal leden van de Mapuchegemeenschap en de Chileense autoriteiten. De situatie van de mensenrechten en van autochtone gemeenschappen komt regelmatig aan bod in besprekingen tussen de EU en Chili.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?