AA
Mensenrechten in Turkije - moord op Ferho en Fatim Akgül (Schriftelijke vraag E-1522/06)

Op 6 oktober 2004 adviseerde de Europese Commissie om de onderhandelingen met Turkije met het oog op een lidmaatschap op te starten.

In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 maart werden Ferho en Fatim Akgül op beestachtige manier vermoord in het in Turkije gelegen dorp Dogançay (in het Koerdisch: Mizizah). Beide tachtigers stonden bekend als een ‘verzetsfamilie’. Het heeft in België twee zonen (Derwish Ferho en Medeni Ferho) die beiden op een democratische en vredelievende manier ijveren voor de rechten van de Koerden. Noch de Turkse ambassadeur in Brussel noch zijn Belgische collega in Ankara zien redenen om aan te nemen dat het gaat om een moord vanuit politieke motieven. Anderzijds is het zo dat in een rapport van de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie IDH, Insan Haklari Dernegi, wél wordt vermoed dat het om een moord gaat die is uitgevoerd met impliciete goedkeuring van het Turkse leger en de Turkse autoriteiten. Van roofmoord is vrijwel zeker geen sprake, een familiedrama wordt vrijwel uitgesloten. IDH vindt het overigens zeer opvallend dat een klein dorp als Dogançay de afgelopen 15 jaar zeven moorden te verwerken kreeg. Geen van de moorden werd opgelost.

Hoe interpreteert de Commissie de recente moord op Ferho en Fatim Akgül en op de zeven andere mensen uit Dogançay die de afgelopen jaren werden vermoord?

Heeft zij er bij de Turkse autoriteiten op aangedrongen een grondig, onafhankelijk onderzoek uit te voeren? Indien neen: waarom niet? Indien ja: wat was de reactie daarop?

Welke boodschap heeft zij naar aanleiding van deze onverkwikkelijke zaak voor de Turkse autoriteiten?

Welke sancties zal de Commissie nemen indien Turkije geen maximale openheid verschaft in dit dossier?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS REHN (24 mei 2006)



De Commissie is op de hoogte van de moord op Fatim en Ferho Akgül op 3 maart 2006 in het zuidoosten van Turkije. Zij is eveneens op de hoogte van het rapport van de mensenrechtenorganisatie over deze zaak. Op dit ogenblik wordt door de bevoegde autoriteiten een gerechtelijk onderzoek verricht.

De Commissie verwacht dat dit onderzoek overeenkomstig Europese normen wordt uitgevoerd en zal de ontwikkelingen in verband met de zaak nauwlettend volgen. Meer in het algemeen zal de Commissie de toepassing van rechtsregels in Turkije en de consistente interpretatie van de wetgeving door de rechters blijven controleren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?