AA
Menhirs in het Bretoense CARNAC

Het Bretoense Carnac is bekend omwille van de mysterieuse opstelling van menhirs die meer dan 6.000 jaar oud zijn. Recent werd rond enkele sites een kilometerslange omheining aangebracht. Er werd ook een "Archeoscope" gebouwd voor de ontvangst van bezoekers. Een plaatselijke actiegroep verzet zich tegen de toenemende commercialisering van de menhirs.

Draagt de commissie via het LIFE-programma of enig ander EU-programma bij tot de MacMenhirisering van cultuurgoederen? Zo ja, is ze desgevallend bereid de financiering van het project op te schorten of stop te zettten en in dialoog te treden met de actiegroep?

Antwoord

Sedert 1994 wordt via het LIFE-programma een project gefinancierd voor de restauratie van de megalithische steenrijen in Carnac door het ministerie van Cultuur, dat de locatie beheert.

Doel van dit project is het behoud van de locatie, die reeds jaren wordt bedreigd doordat ze door te veel toeristen wordt bezocht. Dat leidt tot bodemerosie en brengt daarmee zelfs de menhirs zelf in gevaar. Het project voorziet onder meer in het beheersbaar maken van de bezoekersstroom door de locatie in bepaalde perioden van het jaar te sluiten, enkele wegen en parkeerplaatsen te verplaatsen en aantal gebouwen te slopen. De archeologische tentoonstelling waarnaar de heer Staes verwijst, is daarentegen een particulier initiatief dat los staat van het project.

Met betrekking tot de bouwactiviteiten in het kader van het LIFE-programma is een openbaar onderzoek uitgevoerd. De prefect van Morbihan heeft terzake op 10 juli 1997 een Verklaring van openbaar nut gepubliceerd. De uitvoering is verschillende keren uitgesteld naar aanleiding van opmerkingen van de bevolking en plaatselijke gemeenschappen. Over dit project heeft met de plaatselijke verenigingen dus meermaals overleg kunnen plaatsvinden.

De resultaten van het project moeten nog worden geëvalueerd, maar kennelijk beantwoordt het tot dusverre aan het gestelde doel, namelijk het behoud van de locatie. In dit stadium is er dus geen enkele reden om de financiering door de Gemeenschap te beëindigen.

De heer Staes kan bij de leider van het project op onderstaand adres nadere inlichtingen inwinnen ter aanvulling op de informatie die hem door de plaatselijke verenigingen is verstrekt:

Préfecture de la région Bretagne - Direction Régionale des affaires culturelles de Bretagne - Mission Carnac - M. Emmanuel COUET - 6, rue du Chapitre - F-35044 RENNES cedex.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?