AA
Mededingingsonderzoek naar de producenten van printers (Schriftelijke vraag E-1445/07)

Tijdens het vragenuur aan de Commissie, op 26 oktober 2004, gaf de Commissie aan dat zij sedert het begin van 2003 een onderzoek heeft gestart naar de markt van inktjet- en laserprinters. “Sedertdien heeft de Commissie een groot aantal bewijzen verzameld en heel wat gesprekken gevoerd met de producenten van printers en leveranciers van hergebruikte patronen. Het onderzoek is met name gericht op de vraag of de producenten van printers vanwege de vorm en prijs van hun inktpatronen de communautaire voorschriften op het vlak van het mededingingsbeleid overtreden. (...) De Commissie is momenteel bezig de analyse van de verzamelde bewijzen af te ronden. Het is dus nog enigszins voorbarig om te verklaren of er al dan niet sprake is van overtreding van de juridische voorschriften op mededingingsvlak, of dat daarentegen de procedure afgesloten kan worden.”

1. Is er sprake van koppelverkoop wanneer de printers zelf goedkoper zijn dan de merk- en modelspecifieke cartridges die nodig zijn om te printen? Zo ja: heeft de Commissie hiertegen actie ondernomen?

2. Is er sprake van een overtreding wanneer de printerfabrikanten hun cartridges zo ontwerpen dat ze alleen passen op hun eigen printers en niet toelaten dat derden dezelfde cartridges maken? Zo ja: welke maatregelen heeft de Commissie hiertegen ondernomen?

3. Heeft de Commissie haar onderzoek - waarover sprake tijdens het vragenuur van 26 oktober 2004 - inmiddels afgerond?

- Zijn er overtredingen op het vlak van het mededingingsbeleid vastgesteld en zo ja welke waren deze? Welke maatregelen heeft de Commissie in dit geval getroffen.

- Als er géén overtredingen zijn vastgesteld welke waren dan de ‘bewijzen’ waarover sprake in het antwoord van de Commissie?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (30 mei 2007)

In antwoord op de schriftelijke vraag van het geachte Parlementslid inzake het onderzoek naar de markt van inkjet- en laserprinters deelt de Commissie het geachte Parlementslid mee dat het onderzoek nog steeds aan de gang is.

Het geachte Parlementslid begrijpt vast dat er geen nadere bijzonderheden kunnen worden verstrekt om de belangen van de betrokken ondernemingen en de doeltreffendheid van het onderzoek van de Commissie niet te schaden. Zodra de Commissie een beslissing heeft genomen over het verdere verloop van de procedure zal zij dat uiteraard bekendmaken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?