AA
Maori's in Nieuw-Zeeland (Schriftelijke vraag E-5729/07 en E-5728/07)

In oktober werden in Nieuw-Zeeland 17 Maori's op gewelddadige wijze gearresteerd. De Maori's strijden als minderheid in Nieuw-Zeeland voor een beter bestaan. De laatste jaren werd daar werk van gemaakt en werden bepaalde hervormingen doorgevoerd. Zo mogen ze op school hun eigen taal spreken. Deze hervormingen zijn echter erg laat doorgevoerd en er is nog een erg lange weg te gaan.

Op een actieve maar vreedzame manier blijven de Maori's terecht opkomen voor hun rechten. Hier is echter geen sprake van terrorisme en de reactie van politie en gerecht lijkt buiten alle proporties. De activisten werden onder een erg strak regime vastgehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Ondertussen zijn drie van hen op borg vrijgelaten, maar hun toekomst lijkt onzeker en de verwachting luidt dat op termijn enkele terroristische aanklachten zullen worden ingebracht.

Heeft de Commissie kennis genomen van dit dossier? Op welke manier denkt zij de Nieuw-Zeelandse regering onder druk te zetten om de Maori's op een rechtvaardige manier te behandelen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS FERRERO-WALDNER (op 20 december 2007)

De Commissie is op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in deze zaak door haar delegatie in Wellington.


Na een periode van meer dan twaalf maanden waarin personen werden geschaduwd die werden verdacht van het verstrekken van opleidingen voor toekomstige terroristen, werden op 15 oktober 2007 politierazzia’s in geheel Nieuw-Zeeland uitgevoerd.De advocaat-generaal uitte kritiek op de wet inzake terrorismebestrijding, omdat deze te complex zou zijn om toe te passen op binnenlandse situaties.Naar aanleiding van deze kritiek heeft de regering van Nieuw-Zeeland de desbetreffende wetgeving ter herziening aan de Commissie Justitie voorgelegd.


Wat betreft de specifieke zaken waarnaar het geachte lid verwijst, loopt er tegelijkertijd een gerechtelijke procedure voor de strafrechter in Nieuw-Zeeland.De Commissie heeft er alle vertrouwen in dat deze zaken in volledige overeenstemming met de Nieuw-Zeelandse wetgeving op een neutrale en objectieve wijze zullen worden behandeld.


Het mensenrechtenoverleg tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland vond voor de eerste maal plaats in 2003. Tijdens deze besprekingen kwamen de rechten van de inheemse volken aan de orde.Het recentste overleg vond plaats in Brussel op 28 februari 2007 en het volgende overleg is gepland op 14 februari 2008.


***

ANTWOORD VAN DE RAAD (op 17 december 2007)

De Raad heeft deze aangelegenheid niet besproken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?