AA
Malta - Gebreken bij de tenuitvoerlegging van de overgangsmaatregelen voor de vangst met vallen (Schriftelijke vraag E- 1319/06)

*** Vraag ingediend samen met Margrete Auken (Verts/ALE), Marie Isler Béguin (Verts/ALE), Sepp Kusstatscher (Verts/ALE), David Hammerstein Mintz (Verts/ALE), Paulo Casaca (PSE), Robert Evans (PSE), Wolfgang Kreissl-Dörfler (PSE), Karin Scheele (PSE), Caroline Jackson (PPE-DE), Péter Olajos (PPE-DE), Neil Parish (PPE-DE), John Bowis (PPE-DE) en Jonas Sjöstedt (GUE/NGL) ***

In het kader van de voorwaarden in de overeenkomst (PB L 236 van 23 september 2003) waarbij Malta wordt toegestaan de vangst met vallen van zeven soorten vinken tot 31 december 2007 voort te zetten, moet het jaarlijks verslag uitbrengen aan de Commissie over de toepassing van de overgangsmaatregel en over de vooruitgang die geboekt wordt bij het behalen van de tussentijdse doelstellingen die in de overeenkomst zijn vastgelegd. In deze overeenkomst werd een tijdpad opgesteld waarin bepaald wordt dat Malta op de datum van toetreding een proefstudie gepresenteerd zou moeten hebben over een systeem voor het fokken in gevangenschap alsmede een voorlichtingsprogramma over de uitvoering van een dergelijk systeem. Vervolgens had het uiterlijk in juni 2005 een fokprogramma moeten invoeren. In de overeenkomst wordt er vanuit gegaan dat als gevolg van begeleidende maatregelen het aantal gevangen genomen vogels tijdens de duur van de overgangsmaatregel drastisch zal worden verlaagd.

De vangst met vallen wordt in de overeenkomst (PB L 236 van 23 september 2003) slechts toegelaten met het doel de vogels in gevangenschap te houden en wordt geen handel toegelaten. Tevens wordt het gebruik van vogels als levend lokaas verboden. Niettemin worden vinken in grote aantallen verkocht op de bekende plaatselijke vogelmarkten van Malta en worden ze gebruikt als levend lokaas bij de vangst in vallen.

1. Kan de Commissie meedelen welke maatregelen Malta al ten uitvoer heeft gelegd en wat het land gaat doen om te garanderen dat het tijdpad in de overgangsperiode wordt nageleefd? Is de Commissie in het bezit van cijfers die erop wijzen dat een drastische verlaging van de aantallen gevangen genomen vogels al een feit is?

2. Welke maatregelen wil de Commissie nemen om ervoor te zorgen dat het gebruik van vinken zoals is vastgelegd in de overeenkomst volledig in acht wordt genomen, zodat soorten niet worden gevangen genomen voor commerciële doeleinden?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (10 mei 2006)

De Commissie heeft het eerste verslag van de Maltese regering over de overgangsmaatregelen in verband met de vogelvangst op 29 maart 2006 in ontvangst genomen.

Uit dit verslag blijkt dat de Maltese autoriteiten in 2005, ondanks aanvankelijke vertraging bij de tenuitvoerlegging van bepaalde elementen van het overgangsprogramma, een aantal belangrijke elementen van het programma hebben uitgevoerd:

- er is een juridische kennisgeving opgesteld voor de registratie van alle plaatsen waar vogels worden gevangen (deze registratie moet vóór het derde kwartaal van 2006 zijn voltooid);

- er is voor verschillende soorten vogels die in gevangenschap worden gehouden een studie uitgevoerd over de sterfte bij deze vogels;

- er werd een onderzoek uitgevoerd naar het fokken in gevangenschap door vallenzetters voor de verschillende soorten en de succespercentages; en

- het eerste van twee geplande fokcentra voor in gevangenschap levende vogels werd opgericht en er werd een coördinator benoemd voor het programma.

De Commissie is van mening dat dit verslag dat weliswaar met enige vertraging werd ingediend, wezenlijke vooruitgang betekent bij het programma en aantoont dat de Maltese autoriteiten hun toezeggingen ook werkelijk willen nakomen.

De Commissie zal toezicht blijven uitoefenen op dit programma om ervoor te zorgen dat de termijnen in acht worden genomen. Momenteel beschikt de Commissie alleen over de gegevens voor 2004 met betrekking tot het aantal gevangen vogels en kan zij de komende jaren pas nagaan of hier een verlaging wordt waargenomen. De geachte Parlementsleden wordt er echter op gewezen dat voor dit element van het programma geen definitief tijdschema is vastgesteld.

De verkoop van gevangen vogels voor commerciële doeleinden is op grond van de richtlijn verboden en op de Maltese autoriteiten rust derhalve de plicht toe te zien op de naleving van dit verbod. De Commissie heeft op dit moment nog geen klachten ontvangen en beschikt niet over andere informatie die erop zou wijzen dat dit verbod niet wordt nageleefd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?