AA
Liberalisering van de Europese postdiensten

In het raam van de debatten in het Europees Parlement in verband met het Voorstel van Richtlijn voor de verdere liberalisering van de Europese postdiensten, en teneinde een beter zicht te krijgen op de belangen van België en de Belgische Post in deze materie, had ik graag het volgende van de Minister vernomen.

1) Cruciaal in het hele debat rond liberalisering is dat de universele dienstverlening ook in een volledig vrijgemaakte markt, gegarandeerd blijft. Welk is de positie van België dienaangaande?
2) Is het correct dat de universele dienstverplichting, die volgens de postrichtlijn van 1997 (97/67/EG) bij iedere Lidstaat ligt, in België via het Beheerscontract tussen de Belgische overheid en de Belgian Post Group, wordt overgemaakt aan deze laatste?
Zo ja, welke criteria worden gehanteerd om een bepaalde dienst te doen opnemen in dit Beheerscontract?
3) Is het zo dat in het Beheerscontract ook diensten worden opgenomen die zich volledig in de open markt bevinden?
Zo ja, impliceert de opname van zulke commerciële diensten in het Beheerscontract ook dat deze diensten deel uitmaken van de universele dienstverlening?
Zo ja, betekent zulks dat in de boekhouding van de Belgian Post Group de kosten die deze commerciële activiteiten met zich meebrengen, verrekend worden aan de marktprijs?
Zo ja, blijkt dat ook uit de boekhouding van de Belgian Post Group?
Wordt die boekhouding gevoerd volgens de algemeen geldende principes van een analytische boekhouding? Kan de boekhouding van de Belgian Post Group, een overheidsorgaan dat met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd, door iedereen worden geraadpleegd?
Zo neen, waarom niet, te meer daar het gaat om een activiteit die door de privésector eveneens wordt aangeboden en dus in principe volgens dezelfde regels zou moeten opereren als deze van de vrije markt?
4) Indien de commerciële diensten die opgenomen worden in het beheerscontract niet automatisch hoeven deel uit te maken van de universele dienstverlening, waarom worden ze dan in de eerste plaats in het beheerscontract vermeld?
5) Heeft u thans zicht op de kost van de universele dienstverlening in België?
Zo ja, welk is de evolutie van die kost in de afgelopen jaren, en welk is de trend die voor de toekomst wordt verwacht?
Zo neen, waarop baseert u zich dan om al dan niet in te gaan op de vraag van de Belgian Post Group om haar meer middelen ter beschikking te stellen? Of anderzijds: waarop beroept de Belgian Post Group zich om te beweren dat naast het monopolie dat zij heeft om de kosten van de universele dienst te dekken, nog bijkomende middelen nodig heeft om de universele dienst te kunnen blijven garanderen?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?