AA
Langdurige beslechtingsprocedures bij (verkeers)ongevallen in Zwitserland

Vrijdag 16 februari heeft EU-voorzitter Zweden het recht op een snelle en billijke schadeloosstelling voor Europese verkeersslachtoffers in Zwitserland besproken met de president van de Alpenrepubliek. Zijn initiatief past in de zoektocht naar een oplossing van de aanslepende schadeclaims tussen EU-slachtoffers en Zwitserse verzekeringsmaatschappijen omdat de vierde richtlijn motorrijtuigenverzekering hiervoor geen oplossing biedt.

Lacunes in de Zwitserse wetgeving bieden verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om de toekenning van schadevergoedingen, voortvloeiend uit de burgerlijke aansprakelijkheid, gedurende een zeer lange tijd voor zich uit te schuiven. Deze bron van rechtsonzekerheid treft ook EU-onderdanen die het slachtoffer zijn van (verkeers)ongevallen in Zwitserland. Zij komen terecht in een juridische procedureslag zonder uitzicht op een vergoeding binnen een redelijke termijn. Eén van de slachtoffers is een onderdaan van de Belgische federatie die al jarenlang wacht op een snelle, rechtvaardige en billijke schadevergoeding.

Over dit dossier werden al vragen gesteld aan de Commissie, de Raad en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel. In antwoord op een eerste vraag had de Raad meegedeeld dat "de instellingen van de EU het probleem van langdurige beslechtingsprocedures in geval van verkeersongevallen in derde landen (hebben) erkend en bereid (waren) om het probleem aan te pakken met het voorstel voor de vierde richtlijn motorrijtuigenverzekering". De vierde richtlijn biedt echter geen oplossing voor de nog lopende beslechtingsprocedures.

1. Tot welke resultaten en/of afspraken heeft het overleg met de Zwitserse president geleid?

2. Zal er volgens de Raad binnen afzienbare tijd een snelle, billijke en redelijke oplossing worden gevonden voor de slachtoffers van de nog lopende langdurige beslechtingsprocedures in geval van verkeersongevallen in Zwitserland? Zo neen, welke bijkomende stappen zal de Raad ondernemen om alsnog binnen afzienbare tijd een snelle, billijke en redelijke oplossing te vinden voor de slachtoffers van nog lopende langdurige beslechtingsprocedures in geval van verkeersongevallen in Zwitserland?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?