AA
Kwaliteitsnormen fietssloten (Schriftelijke vraag E-0296/05)

Een Nederlandse 'kniptest' wijst uit dat de meeste fietssloten 'geen enkel probleem' vormen voor een doorgewinterde fietsendief.

Deelt de Commissie de mening dat een fietsslot in de eerste plaats erop gericht moet zijn om doorgewinterde fietsendieven geen kans te bieden en zal zij daarom Europese minimumkwaliteitsnormen opleggen aan de producenten van fietssloten? Zo neen, welke zijn haar argumenten om de productie en verkoop van nutteloze fietssloten verder te gedogen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS VERHEUGEN

De Commissie deelt de zorg van het geachte Parlementslid over fietsdiefstal.

Momenteel bestaat er geen specifieke EU-wetgeving inzake de kwaliteit van fietssloten. Er zij echter op gewezen dat Technisch Comité 333 “fietsen” van de Europese Commissie voor Normalisatie (“CEN”) bezig is met de ontwikkeling van een norm die betrekking zal hebben op de prestatievereisten en de testmethoden voor sterkte, veiligheid, werking en corrosieweerstand van fietssloten.

De tweede vraag van het geachte Parlementslid betreft de regulering van de verkoop van fietssloten op EU-niveau. Dit is een kwestie die door de lidstaten moet worden geregeld.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?