AA
Kwaliteit uitlaatgassen bij gebruik dierlijk afval als bron voor biodiesel

Richtlijn 2003/30/EG voorziet dat het gebruik van biobrandstoffen voor transport door de lidstaten gepromoot wordt. In de tekst van de richtlijn is tevens sprake van het gebruik van dierlijke vetten als bron van biodiesel. Echter, de vrees bestaat dat de verbranding van dierlijke vetten uit slachtafval bij lagere temperaturen gepaard gaat met de uitstoot van onder andere verhoogde hoeveelheden dioxines. Dierlijk afval kan ook gebruikt worden als brandstof in warmtekrachtcentrales die werken bij veel hogere temperaturen. Daarbij wordt de uitstoot van schadelijke gassen vermeden.

Heeft de Europese Commissie meetgegevens over de verschillen in de samenstelling van de uitlaatgassen die vrijkomen bij het gebruik van dierlijke vetten uit slachtafval tijdens de verbranding in een energiecentrale en de verbranding van de vetten in een ontploffingsmotor? Kan de verbranding van dierlijke vetten gebeuren overeenkomstig richtlijn 98/69/EG? Kan de Europese Commissie meedelen wanneer het aangekondigde Actieplan biomassa zal worden voorgesteld?

***
ANTWOORD VAN DE COMMISSIE

Emissies afkomstig van de verbranding van dierlijke vetten in vaste installaties vallen in het Gemeenschapsrecht hetzij onder Richtlijn 2000/76/EG van het Europees Parlement en de Raad van 4 december 2000 betreffende de verbranding van afval, wanneer de stof als afval wordt beschouwd, hetzij onder Richtlijn 2001/80/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2001 inzake de beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht door grote stookinstallaties, wanneer de stof wordt beschouwd als brandstof en de installatie waarin ze wordt verbrand een thermisch vermogen bezit van meer dan 50 megawatt (MW). Beide richtlijnen bevatten emissiegrenswaarden die moeten worden nageleefd, ongeacht al dan niet dierlijke vetten worden verbrand.

Emissies van automotoren vallen onder Richtlijn 98/69/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 oktober 1998 met betrekking tot maatregelen tegen luchtverontreiniging door emissies van motorvoertuigen. Op grond van deze richtlijn moeten voertuigen aan bepaalde emissienormen voldoen voor ze op de markt kunnen worden gebracht. Of een voertuig voldoet aan de richtlijn wordt beoordeeld aan de hand van proeven met testvoertuigen en referentiebrandstoffen, waarvan de samenstelling is vastgelegd in Richtlijn 98/69/EG. Bij de vastgestelde samenstelling van de referentiebrandstoffen wordt niet expliciet verwezen naar dierlijke vetten, noch naar specifieke data voor de verbranding daarvan. Om te kunnen worden gebruikt in automotoren zouden vetten moeten verwerkt tot mengproducten die kunnen dienen als autobrandstof. Voertuigen die gebruik maken van brandstoffen die dierlijke vetten bevatten kunnen dan ook niet worden goedgekeurd aangezien alleen voertuigen die werden getest met een referentiebrandstof kunnen worden goedgekeurd en op de markt gebracht.

De Commissie is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de opmaak van een actieplan inzake biomassa. De belangrijkste elementen van dit plan worden wellicht: een berekening van de potentiële voorraden, een sterkere coördinatie van het EU-beleid inzake de productie en het gebruik van biomassa voor energiedoeleinden, een analyse van de bestaande steun- en stimuleringsmaatregelen in de lidstaten, raadpleging van belanghebbenden, enz. De Commissie verwacht dat het actieplan biomassa eind 2005 klaar zal zijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?